Πόνος γένους θηλυκού

 
Μήπως τρέμετε την εμφάνιση της περιόδου, εξαιτίας του πόνου που ξέρετε ότι θα επιφέρει; Εάν ναι, δεν είστε η μόνη. Γιατί οι κράμπες της περιόδου- κράμπες δυσμηνόρροιας όπως είναι η ιατρική ονομασία- είναι συνηθισμένο φαινόμενο.


Συγκεκριμένα, περισσότερες από 1 στις 2 γυναίκες υποφέρουν από αυτές κάθε μήνα και σχεδόν 1 στις 4 επηρεάζεται σε τέτοιο βαθμό, που πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά ή το σχολείο.

Τι προκαλεί τις κράμπες;

Κάθε μήνα, το τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο) προετοιμάζεται για πιθανή εγκυμοσύνη. Εάν πραγματοποιηθεί εγκυμοσύνη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα, ώστε να μπορέσει να τραφεί κατά την ανάπτυξή του σε βρέφος.

Εάν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, το τοίχωμα δε χρειάζεται, οπότε διασπάται και απελευθερώνονται ορισμένες ουσίες που αποκαλούνται προσταγλανδίνες. Αυτές προκαλούν σύσπαση των μυών της μήτρας και αποβολή του τοιχώματος. Οι μύες είναι οι ίδιοι που σπρώχνουν το μωρό προς τα έξω κατά τη διάρκεια της γέννας, και επομένως είναι ιδιαίτερα δυνατοί.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών, κάτι που θεωρείται ότι αποτελεί την αιτία των επίπονων μυϊκών σπασμών που ονομάζουμε κράμπες.

Τι είδους πόνος είναι;

Μπορεί να μην αισθανθείτε τίποτε παραπάνω από μια απλή ενόχληση, λόγω της περιόδου σας ή μπορεί να… διπλωθείτε στα δύο εξαιτίας της.

Συνήθως, ο πόνος εμφανίζεται με τη μορφή σπασμών όπως οι κράμπες. Μπορεί να εμφανιστεί αρχικά στην κάτω κοιλιακή χώρα και να εξαπλωθεί στη σπονδυλική στήλη και στα πόδια ή στο κέντρο της μέσης. Εάν αισθάνεστε αυτόν τον πόνο, μπορεί να αισθάνεστε και ζάλη ή ναυτία και να εμφανίζετε διάρροια ή εμετό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο πόνος εμφανίζεται συνήθως μερικές ώρες προτού ξεκινήσει η περίοδός τους και αρχίζει να φθίνει μόλις ξεκινήσει η ροή. Όμως, σε ορισμένες γυναίκες ο πόνος συνεχίζει κατά τη δεύτερη ή ακόμη και την τρίτη ημέρα της περιόδου τους.

Τι μπορείτε να κάνετε, για να καταπραΰνετε τον πόνο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπραΰνετε τις εμμηνορροϊκές κράμπες. Το σημαντικό είναι να βρείτε αυτόν που έχει αποτέλεσμα για εσάς:

– Ξαπλώστε, εάν είναι δυνατό, μόλις νιώσετε το πρώτο σύμπτωμα πόνου και τοποθετείστε ένα ζεστό μαξιλαράκι στην κοιλιά σας.

– Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε ένα ωραίο, ζεστό μπάνιο ή να τοποθετήσετε ένα ζεστό μπουκάλι νερό στην κοιλιά σας.

– Αν πάλι, δε βελτιωθείτε, υπάρχουν στην αγορά αρκετά αναλγητικά φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγογράφηση και μπορεί να σας βοηθήσουν. Μερικά από αυτά δρουν αναστέλλοντας τη σύνθεση των προσταγλαδινών και έτσι εξαλείφουν το αίτιο που σας προκαλεί τον πόνο.

Ζητήστε συμβουλές από το φαρμακοποιό σας για το πιο είναι το κατάλληλο αναλγητικό για εσάς. Για τη μέγιστη καταπράυνση, πάρτε αναλγητικά προτού επιδεινωθεί ο πόνος.

Άμεση ανακούφιση

Ένα από τα σημαντικότερα αναλγητικά που εμποδίζουν τη σύνθεση των προσταγλαδινών, είναι η ιβουπροφαίνη, που απορροφάται αμέσως από το στομάχι προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση.

Αν μάλιστα, πάρετε την ιβουπροφαίνη στη μορφή της υγρής μαλακής κάψουλας (Nurofen), τότε χάρις σε αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία έχετε ανακούφιση σε μόλις 15 λεπτά.

Όσον αφορά δε στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας, μεγάλης κλίμακας μελέτη που συνέκρινε ευθέως τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά πρώτης εκλογής (παρακεταμόλη, ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη) στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι η συνολική ανεκτικότητα της ιβουπροφαίνης ήταν ισοδύναμη της παρακεταμόλης και καλύτερη από εκείνη της ασπιρίνης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έλαβαν μέρος 1.108 ιατροί και 8.677 ασθενείς και διήρκεσε 1 έτος.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *