Οι πόνοι που σου καταστρέφουν την καθημερινότητα!

Υπάρχει ένα ρητό, αγνώστου πατρός, το οποίο λέει: «Αν είσαι πάνω από 50 και ξυπνήσεις χωρίς να πονάς πουθενά, σημαίνει πως μάλλον έχεις πεθάνει». Αν το διευρύνουμε ηλικιακά κι αφαιρέσουμε λίγο από το μαύρο χιούμορ του, είναι πολύ δύσκολο ο σωματικός πόνος -μην πιάσουμε και τον ψυχολογικό γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ- ν’ απουσιάζει παντελώς από την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου.

Άλλοτε πόνος ήπιος, άλλοτε πόνος οξύς, ο πόνος μπορεί ν’ αφορά οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας από τα νύχια των ποδιών μέχρι το κεφάλι.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον μυϊκό πόνο και στις δέκα πιο συνηθισμένες εκφάνσεις του στην καθημερινότητά μας.

1. Στραβολαίμιασμα

Το μόνο που απαλύνει έναν από τους φρικτότερους σωματικούς πόνους είναι ότι το όνομά του, το οποίο στο άκουσμά του προκαλεί αυτόματα μειδίαμα. Το εναλλακτικό όνομα (βλ. νευροκαβαλίκεμα) είναι ακόμα χειρότερο και προκαλεί γέλιο. Γέλιο που αν έχεις πάθει στραβολαίμιασμα πρέπει σε κάθε περίπτωση ν’ αποφύγεις, αφού προκαλεί σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τον πόνο.

Level πόνου: 8/10

2. Πιάσιμο στη μέση

Μην σου τύχει. Είναι από τους πόνους που μπορεί να σ’ αφήσει τέζα στο κρεβάτι για μέρες. Ναι, ωραία η απουσία από τη δουλειά, αλλά αν είναι να μείνεις στο σπίτι στο κρεβάτι και να υποφέρεις ακόμα και για να πας μέχρι το μπάνιο, άσ’ το καλύτερα.

Level πόνου: 9/10

3. Πόνος στην πλάτη

Από τους πόνους που εξαπατούν γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς χρειάζεται να κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις. Μασάζ, αναλγητική κρέμα, αναλγητικό χάπι όπως το Algon®, όλα τα παραπάνω; Τουλάχιστον είναι σε σημείο που δεν σε «παραλύει» και μπορείς να συνεχίσεις την καθημερινότητά σου μέχρι να βρεις τη λύση.

Level πόνου: 7/10

4. Πονοκέφαλος

Αν ο πόνος στη μέση σ’ εξαπατά μία φορά τότε ο πονοκέφαλος παίρνει Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου. Μπορεί να οφείλεται σε οτιδήποτε: κρύωμα, κακή διάθεση, δόντια, αυχένα. Η λίστα με τις αιτίες είναι τεράστια. Σε περίπτωση, όμως, που οφείλεται σε υπερένταση των μυών του αυχένα, η Counterpain® είναι η λύση.

Level πόνου: 9/10

5. Κράμπες

Συμβαίνουν συνήθως στα πόδια. Μπορεί να περνούν πιο εύκολα από τους υπόλοιπους πόνους της λίστας, ωστόσο είναι τόσο ξαφνικές και έντονες που όταν τις παθαίνεις νομίζεις πως βρίσκεσαι ένα βήμα πριν τον ακρωτηριασμό. Εξού και όταν περνούν προκαλούν τόση χαρά, λες κι έχει επιτευχθεί θαύμα.

Level πόνου: 8/10

6. Πόνοι στα χέρια

Προέρχονται είτε από έντονη άσκηση είτε από κακή στάση του σώματος στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μπορεί να μην έχουν την ένταση των υπόλοιπων πόνων της λίστας, ωστόσο σε καθιστούν αδρανή, αφού χωρίς ή με πονεμένα χέρια δεν μπορείς να κάνεις σχεδόν καμία δουλειά.

Level πόνου: 7/10

Διαβάστε ακόμη...