Πείτε «αντίο» στους πόνους των αρθρώσεων

Πόνοι στις αρθρώσεις. Αποτελούν μια ομολογουμένως δυσάρεστη πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα πρόβλημα υγείας το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, κρύβει πίσω του πολλές «ύποπτες» αιτίες.

Από την οστεοαρθρίτιδα μέχρι τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και από τον υποθυρεοειδισμό μέχρι έναν τραυματισμό -ή μια λάθος κίνηση-που μπορεί να έχει προκαλέσει μια φλεγμονή ή ρήξη ενός συνδέσμου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι αρθρώσεις μας πονούν και το σίγουρο είναι πως προτού λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό. Όπως με οτιδήποτε αφορά στην υγεία μας, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιατρική διάγνωση μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα το συντομότερο δυνατόν.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, σε κάθε περίπτωση προκειμένου να απαλλαγούμε από τους πόνους στις αρθρώσεις και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας; Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ορισμένα βήματα που αξίζει να ακολουθήσουμε και τα οποία μπορούν να μας ανακουφίσουν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η απώλεια βάρους

Τα επιπλέον κιλά ενός ατόμου μπορούν να κάνουν ακόμη πιο έντονους τους πόνους στις αρθρώσεις του. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι υποφέρουν πιο συχνά από προβλήματα στα γόνατα. Το επιπλέον βάρος ασκεί μεγάλες πιέσεις στις αρθρώσεις, για αυτό και η απώλεια κιλών μπορεί να ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό ένα άτομο που υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις.

Η τακτική άσκηση

Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει, επίσης, στην απώλεια κιλών. Βέβαια, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν συχνά σε άτομα που υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις να στραφούν στη γυμναστική. Μέσω της τακτικής άσκησης -το είδος και η ένταση εξαρτώνται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας- μπορεί κάποιος να διατηρήσει την ευελιξία των αρθρώσεών του και να περιορίσει μακροπρόθεσμα τον πόνο που αισθάνεται.

Η λήψη αναλγητικών

Η λήψη αναλγητικών μπορεί, επίσης, να περιορίσει σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις, βοηθώντας τα άτομα που υποφέρουν να νιώσουν αμέσως καλύτερα και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ένα προϊόν με παρακεταμόλη -η οποία μεταξύ άλλων έχει ισχυρή αναλγητική δράση- ανακουφίζει γρήγορα και αποτελεσματικά από τους πόνους.

Η ειδική διατροφή

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων που υποφέρουν συχνά από πόνους στις αρθρώσεις διαδραματίζει και η διατροφή. Ένα διατροφικό μενού το οποίο είναι «πλούσιο» σε Ω3 λιπαρά οξέα ενδέχεται να βελτιώσει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Τα πολύτιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά μπορούμε να τα βρούμε σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος) και τα λιπαρά ψάρια (όπως η σαρδέλα, ο σολομός και το σκουμπρί).

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, προτού κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνους στις αρθρώσεις ποικίλουν, όπως επίσης και οι τρόποι αντιμετώπισης του κάθε προβλήματος. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε αισθητά τους πόνους και το έντονο αίσθημα δυσφορίας και φυσικά, να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Διαβάστε ακόμη...