Πολυδάπανη η θεραπεία του καρκίνου στην Ευρώπη

39226FC6CC4E6E5FD35BB891E4BCECCB.jpg

  Τη συνολική οικονομική επιβάρυνση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησαν να υπολογίσουν, για πρώτη φορά, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το κόστος που κατέβαλαν οι 27 χώρες το 2009 για την αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων που αφορούν την ασθένεια του καρκίνου ανήλθε σε περίπου 126 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους, όχι μόνο το κόστος της οικονομικής επιβάρυνσης της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και το κόστος που σχετίζεται με τις απουσίες από την εργασία, την αναπηρία, καθώς και το χρόνο που δαπανάται από τους συγγενείς των ασθενών. Ουσιαστικά έκριναν ότι το βάρος της φροντίδας για τον καρκίνο στην ΕΕ , υπολογίζεται στο 4 % των συνολικών δαπανών για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

«Η ποσοτικοποίηση του οικονομικού βάρους του καρκίνου στην ΕΕ απαιτεί όχι μόνο την εκτίμηση του κόστους για το σύστημα υγείας , αλλά και μια εκτίμηση του ελλείμματος που σχετίζεται με την ανικανότητα των ασθενών στην εργασία (αναπηρία ή πρόωρος θάνατος ) καθώς και με την παρεχόμενη δωρεάν φροντίδα από τους συγγενείς των ασθενών» εξηγούν οι ερευνητές.

Η μελέτη τους αφορά το 2009 , το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη διαθέσιμα στοιχεία και βασίστηκε σε 150 διαφορετικές πηγές. Οι ευρωπαϊκές δαπάνες που συνδέονται με τον καρκίνο είναι όμως σημαντικά λιγότερες από τις αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Πάντως συγκριτικά και σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν υψηλότερο συνολικό κόστος στην Ευρώπη το οποίο υπολογίζεται στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ, ακόμη και αν το «βάρος», όσον αφορά την απώλεια της παραγωγικότητας, είναι πιο σημαντικό εξ αιτίας του καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *