Πολυβιταμίνες για την πρόληψη του καρκίνου στους άντρες

 
Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μείωσε κατά 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της μελέτης «Physicians’ Health Study II» που παρουσιάστηκε στο 11ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου.


Στην τυχαιοποιημένη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε και στο Journal of the American Medical Association, συμμετείχαν 14.641 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω στις ΗΠΑ, γιατροί στο επάγγελμα, οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση περισσότερο από 11 χρόνια.

«Μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ μια μακρόχρονη μελέτη για να προσδιορίσει τα πιθανά οφέλη στην υγεία ή ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις από τη λήψη πολυβιταμινών για μια μεγάλη χρονική περίοδο, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς, χρησιμοποιούν κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και οι περισσότεροι λαμβάνουν πολυβιταμίνες», ανέφερε ο Δρ. John Michael Gaziano, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές χορήγησαν τυχαιοποιημένα στους συμμετέχοντες πολυβιταμίνες και εικονικά σκευάσματα (placebo) κατά τη χρονική περίοδο 1997 – Ιούνιος 2011. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικά 2.643 περιστατικά καρκίνου στους συμμετέχοντες, ανάμεσά τους 1.365 κρούσματα καρκίνου του προστάτη και 207 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν μείωση κατά 8% στη συνολική εμφάνιση καρκίνου στους συμμετέχοντες που λάμβαναν πολυβιταμίνες, ενώ τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα σε άτομα που είχαν παλαιότερα αντιμετωπίσει τη νόσο. Επιπλέον, σημειώθηκαν μικρές τάσεις για μείωση εμφάνισης κάποιων συγκεκριμένων μορφών καρκίνων και 12% μείωση στη θνησιμότητα των ανδρών εξαιτίας της νόσου, ωστόσο τα ποσοστά αυτά δεν είναι στατιστικά σημαντικά. Τέλος, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη ήταν ο συνηθέστερος καρκίνος που εμφανίστηκε στο σύνολο των ατόμων, δεν παρατηρήθηκε άμεση επίδραση της λήψης πολυβιταμινών στα περιστατικά της συγκεκριμένης νόσου.

«Η λήψη πολυβιταμινών ακόμα και στους ενήλικες που φαινομενικά τρέφονται σωστά, μπορεί να συνεισφέρει στη λήψη των προτεινόμενων ημερήσιων δόσεων βιταμινών και μετάλλων. Η μελέτη υποδεικνύει ότι, τουλάχιστον στους άνδρες, ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον οφέλη από τη λήψη πολυβιταμινών και στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ. Gaziano.

Οι ερευνητές, παρ’ όλα αυτά, επισήμαναν ότι τα οφέλη είναι μετριοπαθή και ότι οι πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται συμπληρωματικά με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση, τα οποία αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων νοσημάτων. Σκοπεύουν ωστόσο να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες προκειμένου να διευκρινίσουν αν τα οφέλη ενισχύονται με την πάροδο του χρόνου.

Η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), η οποία ιδρύθηκε το 1907, είναι η πρώτη και μεγαλύτερη επιστημονική οργάνωση, με αντικείμενο την προώθηση της έρευνας του καρκίνου και με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *