Πολλαπλά τα οφέλη της σοκολάτας

 
Όταν ακούμε τη λέξη σοκολάτα το μυαλό των περισσοτέρων γεμίζει συναισθήματα απόλαυσης, αλλά και ενοχών.

Η σοκολάτα αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα, ειδικά μεταξύ των γυναικών, το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι (chocoholics).


Μια γλυκιά απόλαυση, η σοκολάτα, που παρότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «αμαρτία», τα οφέλη που φέρει για την υγεία δεν περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα.

Διατροφική αξία της σοκολάτας

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, είναι τονωτική, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου.

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες καφεΐνης που αποτελεί διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η σοκολάτα προάγει την υγεία

Η μέτρια κατανάλωση καλής σοκολάτας είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, το μαγνήσιο όταν είναι χαμηλό στο αίμα αυξάνει τους πόνους που έχουν οι γυναίκες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Ο χαλκός συμβάλλει στο μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθάει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθάει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επιπρόσθετα, η σοκολάτα και κυρίως η μαύρη, αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής νόσου. Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση.

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της υπέρτασης και βελτιώνουν τη συνολική αγγειακή μας λειτουργία.

Ακόμη, η σοκολάτα, εκτός από την απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας, η κατανάλωση της βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι με την κατανάλωση της ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται χημικές ουσίες που είναι οι ίδιες που απελευθερώνονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας και ικανοποίησης.

Λευκή, γάλακτος ή μαύρη σοκολάτα;

Λευκή σοκολάτα: Η σοκολάτα που δεν είναι σοκολάτα! Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Κι αυτό γιατί δεν περιέχει κακάο, αλλά μόνο φυτικά βούτυρα τεχνητά γευστικά πρόσθετα που δίνουν γεύση κακάο, γάλα, ζάχαρη και βανίλια.

Αποφύγετε την αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή καθώς έχει πολλές θερμίδες και επίσης όλα τα παραπάνω την καθιστούν ένα κοινό γλυκό χωρίς καμία θερμιδική αξία.

Σοκολάτα γάλακτος: Η αδυναμία των περισσοτέρων. Η σοκολάτα γάλακτος από θρεπτικής αξίας είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη λευκή. Περιέχει κακαοβούτυρο αλλά και κακαόμαζα, άρα και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά!

Έχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη Β τα οποία όμως (δυστυχώς για εμάς) συνοδεύονται από πολλά ζωικά λιπαρά και πλούσιο θερμιδικό περιεχόμενο. Επίσης, οι πρωτεΐνες γάλακτος πιθανόν συνδέονται με τα αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα για τον οργανισμό.

Μαύρη σοκολάτα:
Η βασίλισσα της σοκολάτας! Η καταλληλότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε! Κατέχει την πρωτιά όσο αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και περιέχει λιγότερες θερμίδες από τις προηγούμενες.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών (περίπου 8 φορές τον αριθμό που βρέθηκε σε φράουλες). Μια καλή μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο σε ποσοστό μεγαλύτερο από 72% και το αναγράφει στην μπροστινή όψη της συσκευασίας.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί με παραπλανητικούς τίτλους όπως «μαύρη σοκολάτα», «σοκολάτα υγείας», «dark», «noir» και να στρέψετε την προσοχή σας στο ποσοστό κακάο που περιέχει η κάθε σοκολάτα.

Επομένως…

Για να αποκτήσετε όλα τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία, επιλέξτε μαύρη σοκολάτα αντί σοκολάτα γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα με γάλα ή προϊόντα που περιέχουν γάλα.

Επίσης, κατά την επιλογή μαύρης σοκολάτας για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, θα πρέπει να επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο σκούρα σοκολάτα.

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στη χρωστική ουσία της σοκολάτας, και ως εκ τούτου ένα πιο σκούρο χρώμα δείχνει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 30γρ ανά ημέρα, ή έως 200γρ την εβδομάδα, ως μια υγιή πρόσληψη.

Η ποσότητα των 30γρ μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, χωρίς να σας επιβαρύνει με μεγάλη ποσότητα λίπους, ζάχαρης και θερμίδων στην καθημερινή σας διατροφή. Προσοχή λοιπόν στη μερίδα, γιατί το μέγεθος… μετράει!

Παν μέτρον άριστον

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής , η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, η σοκολάτα κατέχει τη δική της θέση και μπορεί να συμβάλλει με τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν στη βελτίωση αυτής της ισορροπίας. Προσέξτε την ποσότητα και απολαύστε την χωρίς τύψεις!

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *