Οι ερευνητές του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του πανεπιστημίου του Οτάγκο, με επικεφαλής τη δρ. Τάμλιν Κόνερ μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στα καθημερινά συναισθήματα και στην κατανάλωση τροφών.
Για αυτό το σκοπό, ζήτησαν από 281 νέους εθελοντές με μέση ηλικία 20 ετών να συμπληρώνουν επί τρεις εβδομάδες καθημερινά ένα ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν και, παράλληλα, να καταγράφουν τη συναισθηματική κατάστασή τους από τα πιο αρνητικά έως τα πιο θετικά συναισθήματα. Οι εθελοντές έτρωγαν διάφορα φαγητά, είτε υγιεινά, είτε ανθυγιεινά, ενώ δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας.
Η μελέτη έδειξε μια στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και στη θετική διάθεσή του. «Τις μέρες που οι άνθρωποι έτρωγαν πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, χαρούμενοι και ενεργητικοί» δήλωσε ο Κόνερ.
Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε μάλιστα ότι και την επόμενη μέρα ήταν καλύτερη η διάθεση όσων είχαν φάει αρκετά φρούτα και λαχανικά κατά την προηγούμενη μέρα, πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι αυτές οι υγιεινές τροφές επηρεάζουν θετικά την ψυχική διάθεση. Η επίδραση αυτή μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από τον δείκτη σωματικής μάζας του ατόμου, δηλαδή από το πόσο παχύς ή αδύνατος είναι.
«Οι νέοι πρέπει να καταναλώνουν περίπου επτά έως οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα για να δουν αισθητή θετική αλλαγή. Μια μερίδα είναι, κατά προσέγγιση, η ποσότητα που χωράει στην παλάμη ή μισό φλιτζάνι», δήλωσε η Κόνερ, που επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν κι άλλες σχετικές έρευνες πάνω στο θέμα.