Πολεμήστε τον καρκίνο κάνοντας σπορ

2F91E4B7F0B0F959FAFD1ED95ACB6301.jpg

  Ορισμένοι ορκίζονται στα ευεργετικά αποτελέσματα του καράτε, άλλοι στις καταδύσεις, πολλοί κάνουν στεπ ή τζόγκινγκ, μερικές φορές τρέχουν στους μαραθωνίους: η ζωή μετά τον καρκίνο αρχίζει να στρέφεται στον αθλητισμό, με τις ευλογίες των γιατρών.

«Και ένα, και δύο, και τρία! Τεντώστε το σώμα καλά!» Υπό ρυθμική μουσική, δέκα γυναίκες ηλικίας 40 έως 70 ετών, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν στο στεπ που είναι μπροστά τους κουνώντας ρυθμικά τους ώμους υπό τις εντολές της γυμνάστριας του εξειδικευμένου συλλόγου S.I.E.L. Bleu.

Αυτό το πρόγραμμα fitness θα ήταν κάτι τετριμμένο αν γινόταν σε κάποια συνήθη αίθουσα γυμναστικής. Αλλά πραγματοποιείται στην καρδιά του Ινστιτούτου Κιουρί, του φημισμένου παρισινού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού, με την αποκλειστική συμμετοχή πρώην ασθενών.

Για την δρ. Λορ Κοπέλ, ογκολόγο στο Κιουρί, η γυμναστική αυτή είναι ένας δραστικός τρόπος για τη «σημαντική μείωση των κινδύνων μιας υποτροπής του καρκίνου του μαστού».

«Τα άτομα που ασκούν μια τακτική δυναμική φυσική άσκηση τρείς φορές την εβδομάδα, παρουσιάζουν μειωμένο έως 50% το ποσοστό υποτροπής, κυρίως όταν η γυμναστική συνδυάζεται με καλή διατροφή», εξηγεί.

Η άθληση προσφέρει καταρχάς καλύτερη ποιότητα ζωής, με μια μεγαλύτερη αντίσταση στην κόπωση, καλύτερη αυτοεκτίμηση , υπογραμμίζει η ογκολόγος. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ενθουσιασμένες.
Αισθάνομαι πιο δυνατή. Έχει επηρεαστεί η διάθεσή μου, είναι σημαντικό να νιώθεις ότι οι ικανότητες που είχες πριν, επανέρχονται, εξηγεί η Φρεντερίκ, μια 57χρονη λογίστρια η οποία ακολουθεί επί εννέα εβδομάδες αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής στο Κιουρί, μετά τη χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν τα οφέλη της φυσικής άσκησης μετά την αντιμετώπιση του καρκίνου, ακόμη και κατά τη χημειοθεραπεία.

«Πριν όταν οι ασθενείς έλεγαν: είμαι κουρασμένος, τους απαντούσαμε: είναι φυσικό, είναι η χημειοθεραπεία, ξεκουράσου. Τώρα τους λέω ξεκουράσου αλλά συνέχισε μια φυσική δραστηριότητα», επισημαίνει η δρ Κοπέλ.
Οι ογκολόγοι δεν συνιστούσαν πάντα τη φυσική άσκηση: η τάση είναι πρόσφατη.

«Στην αρχή, είχα πολύ μεγάλες επιφυλάξεις. Ωστόσο με την στήριξη καλά τεκμηριωμένων ερευνών, άλλαξα γνώμη», εξηγεί η ογκολόγος στο Κιουρί η οποία καθιέρωσε το 2012 το αθλητικό πρόγραμμα «Activ» για τις πρώην ασθενείς της.

Απαραίτητο στοιχείο της θεραπευτικής αγωγής

Στο ινστιτούτο Gustav Roussy (IGR), το μεγάλο αντικαρκινικό κέντρο της περιοχής του Παρισιού, καλούνται εδώ και χρόνια οι ασθενείς να συμμετάσχουν σε μαθήματα καράτε, τα οποία δίδει ο εξειδικευμένος σύλλογος Cami, που ιδρύθηκε από τον ογκολόγο και καρατέκα Τιερί Μπουγιέ.

Ένας συνάδελφος στο νοσοκομείο Ambroise Pare στη Μασσαλία, ο Ιβ Ριναλντί, δημιούργησε τελευταία ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το Kapa, αυτή τη φορά για ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Είναι τόσο καινούργιο που χρειάζεται λίγο χρόνος για να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς και να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν προτείνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής για ευχαρίστηση αλλά γιατί είναι σημαντικός παράγοντας, ίσως απαραίτητος της θεραπευτικής αγωγής», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος.

«Οι ασθενείς μας είναι ικανοποιημένοι από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Μαθαίνουν να ανακαλύπτουν ξανά το σώμα τους που είναι μωλωπισμένο από τις χειρουργικές επεμβάσεις, την ακτινοβολία, τη χημειοθεραπεία».
Η έρευνα δείχνει όλο και σαφέστερα τη θετική επίδραση της φυσικής άσκησης απέναντι σε ορισμένους καρκίνους και κινδύνους υποτροπής.

«Η φυσική άσκηση έχει σχέση με μια μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση) και του ενδομητρίου», γράφει το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Γαλλίας σε έγγραφο με θέμα: «φυσική άσκηση και καρκίνοι».

Μετά τη διάγνωση, τα οφέλη της φυσικής άσκησης αποδεικνύονται επίσης όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση του ποσοστού υποτροπής του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, και του προστάτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.