Ποιους κινδύνους κρύβει η υψηλή κατανάλωση αλατιού

salt2-656x410.jpg

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 3.757 νεφροπαθείς, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για συνολικό διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές έδιναν δείγματα ούρων κάθε 2 χρόνια, με στόχο να προσδιοριστούν τα επίπεδα απέκκρισης νατρίου.

Τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων έδειξαν πως οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα απέκκρισης νατρίου, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξάρτητα από την παρουσία άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων και το οικογενειακό ιστορικό.
Ειδικότερα, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 23,2%, 10,9% και 6,4% αντίστοιχα, μεταξύ των εθελοντών με την υψηλότερη απέκκριση νατρίου στα ούρα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα άτομα με τη χαμηλότερη απέκκριση διαμορφώθηκαν στο 13,3%, 7,8% και 2,7%.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν πως ο μέτριος περιορισμός της πρόσληψης νατρίου σε νεφροπαθείς ασθενείς με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλατιού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές κλινικές μελέτες.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *