Ποιος τύπος κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας;

Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας αλλά η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, βρήκαν οι ερευνητές.

Επιστήμονες από την Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 άτομα, (βάση δεδομένων Biobank) ανακαλύπτοντας ότι η κατανάλωση 25 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 44%.

Αλλά τα ευρήματά τους δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση  μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως βόειο κρέας, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, θα μπορούσε να είναι προστατευτική, καθώς οι άνθρωποι που κατανάλωναν 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα που παρέχονται από το UK Biobank, μια βάση δεδομένων που περιέχει γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες υγείας για μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες κατανάλωναν διαφορετικά είδη κρέατος, που συλλέχθηκαν το 2006-2010 από την UK Biobank. Η μελέτη δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπο μιας χορτοφαγικής διατροφής στον κίνδυνο άνοιας, αλλά περιελάμβανε δεδομένα και από άτομα που δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 2.896 περιπτώσεις άνοιας εμφανίστηκαν έπειτα από οκτώ χρόνια παρακολούθησης. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν γενικά μεγαλύτεροι σε ηλικία, πιο οικονομικά στερημένοι, λιγότερο μορφωμένοι, πιο πιθανό να καπνίζουν, ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι, πιο πιθανό να έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και ιστορικό οικογενειακής άνοιας, και πιο πιθανό να είναι φορείς ενός γονιδίου που σχετίζεται με την άνοια. Περισσότεροι άντρες από γυναίκες διαγνώστηκαν με άνοια στον πληθυσμό της μελέτης.

Όσοι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, λιγότερο μορφωμένοι, καπνιστές, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είχαν χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων και υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων, πρωτεΐνης και λίπους (συμπεριλαμβανομένου του κορεσμένου λίπους).

Η κατανάλωση κρέατος έχει προηγουμένως συσχετιστεί με κίνδυνο άνοιας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων τύπων και ποσοτήτων κρέατος και του κινδύνου άνοιας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε ακόμη...