Ποιος τύπος διατροφής σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων

Ζήσης Ψάλλας

Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που παίζουν κρίσιμο ρόλο τόσο στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών όσο και των ανδρών. Εκτός από το ότι είναι απαραίτητa για την αναπαραγωγική υγεία, εμπλέκονται σε πολλά άλλα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοποιητικών, αγγειακών, νευροενδοκρινών και σκελετικών συστημάτων.

Παρόλο που τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα, η υπερβολική ποσότητά τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Από την άλλη μεριά, τα χαμηλά οιστρογόνα μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει δείξει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Ορισμένες δίαιτες έχουν συνδεθεί με υγιή επίπεδα οιστρογόνων και μειωμένο κίνδυνο ασθενειών. 

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι διατροφικές μορφές δυτικού τύπου που χαρακτηρίζονται από υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μεταποιημένα τρόφιμα, γλυκά και γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέονται με σταθερά με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων καθώς επίσης και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και παχυσαρκίας. 

Μια ανασκόπηση 32 μελετών διαπίστωσε ότι ένα δυτικό πρότυπο διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και γλυκά συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 14%. Η ίδια ανασκόπηση βρήκε ότι, ένα διατροφικό πρότυπο υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα και λαχανικά συσχετίστηκε με 18% μειωμένο κίνδυνο. 

Η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με υγιή επίπεδα οιστρογόνων. Μια μελέτη παρακολούθησε 115 γυναίκες σε δίαιτα μεσογειακού τύπου για 6 μήνες. Η διατροφή ήταν πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικά λίπη και χαμηλή σε ζωικές πρωτεΐνες και ζωικά λίπη. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη δίαιτα παρουσίασαν μείωση 40% στα συνολικά επίπεδα οιστρογόνων σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έκαναν καμία διατροφική αλλαγή.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες όπως η μεσογειακή διατροφή τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα. Αυτά είναι μόρια που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως σόγια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Ορισμένα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα οιστρογόνα επειδή συνδέονται με τους υποδοχείς τους, εμποδίζοντας την απορρόφηση των οιστρογόνων. Για το λόγο αυτό, μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα φυτοοιστρογόνα μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες, όπως ορισμένοι καρκίνοι του μαστού.

Διαβάστε ακόμη...