Ποιος καφές είναι πιο υγιεινός;

Θάνος Ξυδόπουλος

Η πρώτη μελέτη για την εξέταση των σχέσεων μεταξύ μεθόδων παρασκευής καφέ και κινδύνων καρδιακών προσβολών και θανάτου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φιλτραρισμένη παρασκευή καφέ είναι η ασφαλέστερη.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο διεγερτικό. Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο καθηγητής Dag S. Thelle του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ανακάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με αυξημένη «κακή» LDL χοληστερόλη -σε τέτοιο βαθμό που ήταν πιθανό να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία της καρδιάς. Τα πειράματα εντόπισαν τις ύποπτες ουσίες στον καφέ και διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας φίλτρο. Ένα φλιτζάνι ενός μη φιλτραρισμένου καφέ περιέχει περίπου 30 φορές τη συγκέντρωση των ουσιών που αυξάνουν τη χοληστερόλη σε σύγκριση με τον φιλτραρισμένο καφέ.

Μεταξύ 1985 και 2003, η μελέτη περιέλαβε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του νορβηγικού πληθυσμού: 508.747 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποσότητα και τον τύπο του καφέ που καταναλώθηκε. Συλλέχθηκαν επίσης δεδομένα για μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο την κατανάλωση καφέ όσο και τις καρδιακές παθήσεις, έτσι ώστε αυτές να μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στην ανάλυση. 

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια κατά μέσο όρο και 46.341 πέθαναν. Από αυτούς, 12.621 θάνατοι οφείλονταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Από τους καρδιαγγειακούς θανάτους, 6.202 προκλήθηκαν από καρδιακή προσβολή.

Συνολικά, η κατανάλωση καφέ δεν ήταν μια επικίνδυνη συνήθεια. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φιλτραρισμένου καφέ ήταν ασφαλέστερη από το να μην πίνει κάποιος καθόλου καφέ.

Σε σύγκριση με τον καφέ, η φιλτραρισμένη παρασκευή συνδέθηκε με 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Για τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις, το φιλτραρισμένο ποτό σχετίστηκε με 12% μειωμένο κίνδυνο  στους άνδρες και με 20% μειωμένο κίνδυνο στις γυναίκες σε σύγκριση με τον καφέ. 

Ο Thelle ανέφερε:"Η ανάλυσή μας δείχνει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην επίδραση του μη φιλτραρισμένου καφέ στην αύξηση της χοληστερόλης", δήλωσε ο Thelle.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

Διαβάστε ακόμη...