Ποιός είναι ο σωστός τρόπος που πρέπει να τρώμε;

 
Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να ανασχέσει το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, σταματάμε το φαγητό όταν το στομάχι μας δεν χωράει άλλη τροφή. Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι έχει χορτάσει το σώμα, πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά, ώστε να ανέβει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (προκαλείται από τη διάσπαση των τροφών).


Αν, λοιπόν, σε αυτά τα 20 λεπτά έχουμε καταφέρει να αδειάσουμε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που χρειαζόμαστε.

Πρέπει να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ποσότητας που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας το αποθηκεύει σε λίπος.

Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αργά και ήρεμα, μασώντας καλά την τροφή μας, ώστε να εξασφαλίζουμε το βέλτιστο θρεπτικό αποτέλεσμα.

Χρήσιμες συμβουλές

• Να τρώτε με ηρεμία, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα.
• Να τρώτε πρώτα τη σαλάτα σας και μετά το κυρίως γεύμα.
• Να μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και, γενικότερα, να μην αποσπάστε από άλλες δραστηριότητες.
• Να μασάτε καλά το φαγητό σας, σε μικρές ποσότητες.
• Να αφήνετε συχνά το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές.
• Να μην τρώτε σε μεγάλα πιάτα, γιατί σας προδιαθέτουν να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που χρειάζεστε.

Γιατί είναι σημαντικό το καλό μάσημα;

Είναι πολύ σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή, διότι η χώνεψη ξεκινάει από το στόμα. Το στόμα εκκρίνει, μέσω των σιελογόνων αδένων, το σάλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο συνδράμει στη χώνεψη ως εξής:
• Βοηθάει στην εύκολη κατάποση της τροφής.
• Περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.

Όταν καταπίνουμε αμάσητη και βιαστικά την τροφή μας, συμβαίνουν τα εξής:
• Δυσχεραίνεται η χώνεψη.
• Δημιουργούνται αέρια στο έντερο και φούσκωμα στο στομάχι.
• Δυσχεραίνεται η διάσπαση της τροφής στα θρεπτικά συστατικά της, με αποτέλεσμα να χάνονται από τον οργανισμό μας βιταμίνες και μέταλλα.
• Ελαχιστοποιείται ο χρόνος του γεύματος και δεν χορταίνουμε.

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση;

Όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτό που παρακολουθούμε, χάνουμε το γευστικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν απολαμβάνουμε την τροφή που τρώμε, με άμεση συνέπεια να ξαναπεινάμε πολύ σύντομα.

Όταν τρώμε και δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας, κινδυνεύουμε να τρώμε απορροφημένοι και να μην σταματάμε έως ότου τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθούμε.

Και όσο παρακολουθούμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα, τόσες περισσότερες θερμίδες παίρνουμε.
Η σημασία ενός όμορφου περιβάλλοντος.

Επειδή το φαγητό δεν μας προσφέρει μόνο γευστικές, αλλά και αισθητικές απολαύσεις, το να φάμε, για παράδειγμα, σε μιαν ακατάστατη κουζίνα, γεμάτη άπλυτα πιάτα, δεν θα μας ικανοποιήσει απόλυτα, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό.
Κι αυτή η αίσθηση του «ανικανοποίητου» μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα στο ν’ ανοίξουμε ξανά το ψυγείο!

Πηγή: diatrofi.gr                

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *