Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να δροσιστείτε;

Ζήσης Ψάλλας

Τα κύματα καύσωνα μπορεί να σας αφήσουν απελπισμένους για δροσιά. Η υπερβολική ζέστη σας κάνει να νιώθετε άσχημα και μπορεί ακόμη και να σας σκοτώσει. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη. Άτομα άνω των 65 ετών, κάτω των πέντε ετών, έγκυες γυναίκες, άτομα με ιατρικές παθήσεις (όπως καρδιακές παθήσεις και παθήσεις ψυχικής υγείας) και όσοι εργάζονται έξω χρειάζονται επιπλέον προστασία σε ζεστό καιρό. Αν και η γκρίνια για τον ζεστό καιρό δίνει μια προσωρινή ανακούφιση, είναι καλύτερα να αναλάβετε δράση και να δροσιστείτε.

Η έρευνα δείχνει ότι το να βάζετε τα πόδια σας σε κρύο νερό είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του πρηξίματος -αν έχετε- στους αστραγάλους και τα πόδια σας. Ωστόσο, το να κάνετε ένα χλιαρό ντους ή μπάνιο θα σας δροσίσει πιο γρήγορα και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δροσιστείτε. Μην μπείτε στον πειρασμό να μουλιάζετε σε παγωμένο νερό, καθώς το κρύο σοκ μπορεί να είναι επικίνδυνο. Σε συνθήκες ξηρασίας, εξοικονομήστε νερό και επικεντρωθείτε στην ψύξη είτε των ποδιών, των χεριών ή του λαιμού και του προσώπου σας.

Το αναζωογονητικό αεράκι από έναν ανεμιστήρα αέρα στο δέρμα σας μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα αλλά δεν σας δροσίζει πάντα. Μερικές φορές οι ανεμιστήρες μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε χειρότερα, ειδικά σε συνθήκες ξηρής ζέστης, επιταχύνοντας την αφυδάτωση. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χρήση ανεμιστήρα σε θερμοκρασίες άνω των 35°C δεν θα μειώσει την πιθανότητα θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας.

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και να αναπληρώνουμε τα μέταλλα που χάνουμε όταν ιδρώνουμε. Σε πολύ ζεστές συνθήκες (πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου) μπορούμε να χάσουμε ακόμα και 3-4 λίτρα μέσα σε μια ώρα και έως και 10 λίτρα την ημέρα. Ένα ερώτημα είναι αν είναι καλύτερα να πίνετε κρύα ή ζεστά ποτά. Τα ζεστά ροφήματα αυξάνουν για λίγο τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αλλά αυτό στη συνέχεια προκαλεί εφίδρωση που μειώνει τη θερμοκρασία σας. Τα κρύα και τα παγωμένα ποτά σας δροσίζουν επίσης αλλά πιστεύεται ότι τα χλιαρά ροφήματα μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικά. Όπως και νάχει πίνετε πολλά υγρά.

Ένας άλλος τρόπος για να νικήσετε τη ζέστη είναι το κολύμπι. Αλλά προσέξτε το ψυχρό σοκ. Βυθίστε αργά το σώμα σας στο νερό, κατανοήστε τα όρια της κολυμβητικής σας ικανότητας και τους κανόνες σχετικά με το πού είναι ασφαλές να κολυμπήσετε -οι θάνατοι από πνιγμό είναι αυξημένοι με τον ζεστό καιρό.

Διαβάστε ακόμη...