Ποιοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται λουτροθεραπεία

Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να κάνουν λουτροθεραπεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ.


Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να κάνουν λουτροθεραπεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, δικαίωμα για τη λήψη λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προσβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκονται σε οξύ στάδιο.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, πολυμυοσίτιδα, δερματίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία και μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού. Επίσης δικαίωμα για λουτροθεραπεία έχουν όσοι πάσχουν από μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αρθρίτιδα και δερματοπάθειες. Στην τελευταία κατηγορία υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να λάβουν το επίδομα λουτροθεραπείας κατά τη διάρκεια της λουτρικής περιόδου (από 1/6/2012 έως 31/10/2012) καθορίστηκαν ως εξής:

Ιατρική γνωμάτευση ορθοπαιδικού για ορθοπαιδικές παθήσεις, ρευματολόγου για ρευματολογικές παθήσεις, δερματολόγου για δερματοπάθειες. Οι γιατροί θα πρέπει να υπηρετούν σε κρατικό νοσοκομείο, πανεπιστημιακή κλινική ή στρατιωτικό νοσοκομείο και στη γνωμάτευσή τους θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Η γνωμάτευση μπορεί να χορηγηθεί και από αντίστοιχης ειδικότητας μόνιμο ή αορίστου χρόνου γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή συμβεβλημένο με τον οργανισμό ιατρό.
Ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου καρδιολόγου από κρατικό ή στρατιωτικό νοσοκομείο ή πανεπιστημιακή κλινική από την οποία να προκύπτει η κλινική κατάσταση του ασφαλισμένου και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για τη διενέργεια λουτροθεραπείας. Τη γνωμάτευση μπορεί να εκδώσει επίσης γιατρός του ΕΟΠΥΥ ή άλλος γιατρός που είναι συμβεβλημένος με τον οργανισμό.
Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει τα εισιτήρια λούσεων.
Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει βεβαίωση από το ιαματικό λουτρό, υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ότι είναι αναγνωρισμένο από το κράτος. Από την ίδια βεβαίωση θα προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενεργήθηκαν.
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου προκειμένου να διαπιστωθούν η μετάβαση και η διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο όπου βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά.

Σε περίπτωση που αυτά βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή στον τόπο της λουτροπηγής, αλλά ο ασφαλισμένος μετακινείται ημερησίως από και προς αυτήν, κρίνεται απαραίτητη η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι μετακινήθηκε τις ημερομηνίες όπως αυτές αναφέρονται στη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις τίθενται υπόψη του υγειονομικού διευθυντή ή του ελεγκτή ιατρού του ΕΟΠΥΥ ο οποίος, ύστερα από έλεγχο στο βιβλιάριο ασθενείας για να διαπιστωθεί η ασφαλιστική ικανότητα του ασφαλισμένου, πιστοποιεί την προσκόμιση των δύο ιατρικών γνωματεύσεων, βάζοντας τη σφραγίδα και την υπογραφή του, καθώς και ημερομηνία.
Στη συνέχεια προβαίνει σε έγγραφη μνεία επί του ατομικού βιβλιαρίου ασθενείας του ασφαλισμένου, των ιατρικών γνωματεύσεων καθώς και του αριθμού των συνιστώμενων λούσεων από τον αρμόδιο ιατρό ειδικότητας για το τρέχον έτος. Το ποσό για τα έξοδα της λουτροθεραπείας αφορά την πραγματοποίηση 15 λούσεων και δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 250 ευρώ. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν λιγότερες λούσεις, θα αποδίδεται ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματοποιούμενες κατά αναλογία λουτροθεραπείες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *