Ποιοι άνδρες μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης

Ζήσης Ψάλλας

Οι άνδρες με υπερσεξουαλική διαταραχή μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα τους από τους άνδρες χωρίς τη διαταραχή, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism το οποίο ανήκει στην Endocrine Society.

Η υπερσεξουαλική διαταραχή περιλαμβάνει υπερβολικές, επίμονες σεξουαλικές συμπεριφορές που σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις διάθεσης, με συνιστώσα την παρορμητικότητα και την βιωμένη απώλεια ελέγχου.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον υποθάλαμο και εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Παίζει βασικό ρόλο στη σεξουαλική συμπεριφορά και τα μη φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης μπορεί να συμβάλλουν στην υπερσεξουαλική διαταραχή.

«Ανακαλύψαμε ότι οι άνδρες με διαταραχή καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς (CSBD: compulsive sexual behavior disorder) είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης σε σύγκριση με υγιείς άνδρες», δήλωσε ο Ανδρέας Χατζηττοφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία. «Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία οδήγησε σε μείωση τόσο της υπερσεξουαλικής συμπεριφοράς όσο και των επιπέδων ωκυτοκίνης».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 64 ανδρών με υπερσεξουαλική διαταραχή και 38 υγιών ανδρών και διαπίστωσαν ότι οι υπερσεξουαλικοί άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα τους. Τριάντα άνδρες με υπερσεξουαλική διαταραχή πέρασαν από ένα πρόγραμμα γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα ωκυτοκίνης τους μετά τη θεραπεία.

«Η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον εθισμό στο σεξ και μπορεί να είναι ένας πιθανός στόχος φαρμάκων για μελλοντική φαρμακολογική θεραπεία», είπε ο Χατζηττοφής.

Διαβάστε ακόμη...