Ποιό μπορεί να είναι το κόστος του φαρμάκου Remdesivir κατά του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία Gilead Sciences Inc για την έκτακτη χρήση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου Remdesivir στη θεραπεία ασθενών με τη νόσο COVID-19.

«Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω ότι η Gilead έλαβε από τη FDA άδεια για έκτακτη χρήση του Remdesivir», είπε ο Τραμπ.

Μέχρι που μπορεί όμως να φθάσει το κόστος του φαρμάκου για τον ασθενή; Σύμφωνα με το fiercepharma.com που επικαλείται την άποψη παρατηρητών τιμολόγησης το κόστος μπορεί να φθάσει έως και 4,460 δολάρια ανά ασθενή. Το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επισκόπησης (ICER) ειδικότερα,  λέει ότι το φάρμακο είναι οικονομικά αποδοτικό στα 4.460 δολάρια ανά πορεία θεραπείας. Ακόμα και με 1.000 δολάρια ανά ασθενή, λιγότερο από το ένα τέταρτο της εύλογης τιμής του ICER, η Gilead θα μπορούσε να κερδίσει πωλήσεις 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος – τουλάχιστον θεωρητικά. Η εταιρεία ενισχύει τώρα την προσφορά με στόχο τη θεραπεία 1 εκατομμυρίου ασθενών έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο αναλυτής του Jefferies Michael Yee.

Προς το παρόν, η Gilead δωρίζει remdesivir στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για κατανομή και δεσμεύεται να συνεχίσει να δίνει δόσεις μέχρι να εξαντληθεί η τρέχουσα αλυσίδα εφοδιασμού της. Αυτό είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια δόσεις, σημειώνουν επιτελείς της εταιρείας η οποία, ακόμα δεν έχει αναφερθεί λεπτομερώς στην τιμολόγηση, αλλά ούτε στα σχέδιά της για την προμήθεια του φαρμάκου, είτε στις Η.Π.Α. είτε σε άλλες χώρες.

«Η Ουάσιγκτον δεν θα μπλοκάρει τις εξαγωγές του remdesivir»

Παντως, ο διευθυντής του αμερικανικού εργαστηρίου Gilead διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπλόκαρε τις εξαγωγές του πειραματικού αντιικού φαρμάκου remdesivir, που μειώνει κατά ημέρες, σύμφωνα με μια μεγάλη κλινική μελέτη, την περίοδο αποκατάστασης των σοβαρά ασθενών με τη νόσο Covid-19.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε φάση με την αμερικανική κυβέρνηση να εξυπηρετήσουμε τόσο τους ασθενείς εδώ στις ΗΠΑ» όπως τους ασθενείς σε «άλλες χώρες στον κόσμο», δήλωσε ο Ντάνιελ Ο' Ντέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Έχετε δικαίωμα να κάνετε εξαγωγές;» τον ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Ναι. Εξηγάγαμε χιλιάδες δόσεις για τις κλινικές δοκιμές και για συγκαταβατική χορήγηση κατ΄εξαίρεση» απάντησε, αναφερόμενος σε ειδικά προγράμματα που χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα προς το παρόν φάρμακα.

«Οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση εδώ (…) στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν ληφθούν αποφάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα για αυτές τις χώρες», διευκρίνισε.

Η αμερικανική κυβέρνηση «θα καθορίσει» πού θα σταλεί το φάρμακο.

Πηγή: fiercepharma.com

Διαβάστε ακόμη...