Ποιο φυτικό γιαούρτι έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία;

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια διατροφική σύγκριση γιαουρτιών φυτικής προέλευσης και γαλακτοκομικών γιαουρτιών, το γιαούρτι με γάλα αμυγδάλου βγήκε στην κορυφή, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Άμχερστ (UMass Amherst).

«Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης έχουν συνολικά λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο νάτριο και περισσότερες φυτικές ίνες από τα γαλακτοκομικά, αλλά έχουν λιγότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Astrid D'Andrea. H μελέτη δημοσιεύτηκε σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Frontiers in Nutrition.

«Όμως όταν εξετάσαμε τη συνολική πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, συγκρίνοντας το γαλακτοκομικό γιαούρτι με το γιαούρτι φυτικής προέλευσης, για τα θρεπτικά συστατικά που εξετάσαμε, το γιαούρτι αμυγδάλου έχει σημαντικά υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα από το γαλακτοκομικό γιαούρτι και όλα τα άλλα γιαούρτια φυτικής προέλευσης».

Η D'Andrea συνέλεξε διατροφικές πληροφορίες για 612 γιαούρτια, που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2016 και 2021, χρησιμοποιώντας την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Νέων Προϊόντων της Mintel. Χρησιμοποίησε τον Δείκτη Τροφίμων Πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά (NRF), ο οποίος εκχωρεί βαθμολογίες με βάση τη θρεπτική πυκνότητα των τροφίμων. «Αυτό μας επέτρεψε να συγκρίνουμε τη διατροφική πυκνότητα των γιαουρτιών με βάση τα θρεπτικά συστατικά που προτείνονται στο κοινό (πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη D) και τα θρεπτικά συστατικά για τα οποία υπάρχει σύσταση περιορισμού (κορεσμένα λιπαρά, ολική ζάχαρη, νάτριο)».

Από τα 612 γιαούρτια που αναλύθηκαν, τα 159 ήταν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα 303 ήταν γαλακτοκομικά με χαμηλά και μη λιπαρά, τα 61 ήταν καρύδας, τα 44 ήταν από αμύγδαλα, τα 30 ήταν από κάσιους και τα 15 ήταν από βρώμη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη NRF για να κατατάξουν τα γιαούρτια από την υψηλότερη στη χαμηλότερη θρεπτική πυκνότητα. Η σειρά ήταν: αμύγδαλο, βρώμη, γαλακτοκομικά με χαμηλά και μη λιπαρά, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, κάσιους και καρύδα.

Η D'Andrea απέδωσε τις υψηλές βαθμολογίες των γιαουρτιών αμυγδάλου και βρώμης στα χαμηλά επίπεδα ζάχαρης, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών. Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να ενημερώσουν τη βιομηχανία τροφίμων για τρόπους βελτίωσης της σύνθεσης και της θρεπτικής σύνθεσης των φυτικών γιαουρτιών.

Μια επιλογή που προσφέρουν οι ερευνητές είναι η δημιουργία ενός υβριδικού γιαουρτιού που είναι τόσο φυτικής όσο και γαλακτοκομικής βάσης. Αυτό θα προσθέσει πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιήσει τη συνολική ζάχαρη, το νάτριο και τα κορεσμένα λιπαρά.

Διαβάστε ακόμη...