Ποιες μεταδοτικές ασθένειες είναι σε έξαρση το καλοκαίρι

Αν και οι μεταδοτικές ασθένειες είναι περισσότερες το χειμώνα, κάποιες από αυτές είναι σε έξαρση το καλοκαίρι. Ακολουθούν οι βασικές μολύνσεις που πρέπει να προσέξετε τους θερινούς μήνες. 

Οι κολπίτιδες έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη, προκαλώντας έντονη φαγούρα, αίσθηση καψίματος και λευκού χρώματος εκκρίματα. Στη βακτηριακή κολπίτιδα υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη  μικροοργανισμών στον γυναικείο κόλπο και παρατηρούνται λευκές ή γκρι εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή που θυμίζει ψάρι..Κάντε ντους και αντικαταστήστε το βρεγμένο μαγιό σας φορώντας άλλο στεγνό. Επίσης, κάντε ηλιοθεραπεία σε κάθισμα ή ξαπλώστρα αποφεύγοντας την άμμο η οποία περιέχει μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Περιορίστε τη χρήση του ταμπόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κολπίτιδα οφείλεται στον σεξουαλικό σύντροφο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η άριστη υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. 

Το μπάνιο σε καθαρή θάλασσα δεν προκαλεί ουρολοιμώξεις οι οποίες όμως συμβαίνουν πιο συχνά στο καλοκαίρι λόγω ανεπαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού, σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση, την επαφή με μολυσμένα νερά, μολυσμένες πετσέτες και άμμο.Η καλύτερη πρόληψη είναι να πίνετε πολύ νερό και να ουρείτε συχνά, κάτι που μειώνει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στην ουροδόχο κύστη. Μην καθυστερείτε να ουρήσετε όταν νιώσετε την ανάγκη. 

Τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά ηλικίας 5-14 χρόνων. Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη σε σχέση με τα παιδιά, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Η ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων μέσω της υγρασίας συχνά δημιουργεί ενοχλήσεις στο αυτί όπως κνησμό, έντονη ωταλγία, τοπικό ερεθισμό με ερυθρότητα και φλεγμονή. Αυτό λέγεται εξωτερική ωτίτιδα ή "αυτί του κολυμβητή" οφείλεται συνήθως σε μύκητες, στη ψευδομονάδα και τον σταφυλόκοκκο. 

Το καλοκαίρι παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των οξυτενών κονδυλωμάτων. Τα κονδυλώματα χαρακτηρίζονται και ως νόσος του καλοκαιριού επειδή αλλάζει η διάθεση για σεξ. Επιπλέον η χρήση  αλκοόλ στις διακοπές μειώνει τις αναστολές και χαλαρώσει η χρήση του προφυλακτικού. Αλλά ακόμα και η χρήση του προφυλακτικού δεν σας προστατεύει 100% από τα κονδυλώματα. Αιτία τους είναι ορισμένα στελέχη του ιού HPV.

Διαβάστε ακόμη...