Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο χόμπι, ένα πάθος, μια δραστηριότητα που μας αρέσει να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο. Σε άλλους αρέσει το κολύμπι, άλλοι προτιμούν να παίζουν σκάκι, ενώ άλλοι απλά να απολαμβάνουν μια ωραία ταινία στον καναπέ του σπιτιού τους.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως, αν ορισμένα από αυτά τα χόμπι (και ποια) μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική σας λειτουργία και να βελτιώσουν τη μνήμη σας, παρέχοντάς σας μακροχρόνια οφέλη;
Δείτε παρακάτω μερικά χόμπι, που μπορούν να σας κάνουν… εξυπνότερους, όπως τα συγκέντρωσε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα lifespan.com:
1. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, εκτός από το ότι θα σας παρέχει μια βαθύτερη γνώση γύρω από τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις μιας καινούριας χώρας, θα σας βοηθήσει να επικοινωνείτε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο εύκολα. Ιδανικά, είναι καλό να ξεκινά κανείς την εκμάθηση ξένων γλωσσών στην παιδική ηλικία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι και οι ενήλικες δε μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της διαδικασίας.
Η εκμάθηση μιας γλώσσας βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην επίλυση πολύπλοκων καθηκόντων με την εκπαίδευση του εγκεφάλου. Με λίγη εξάσκηση θα διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας θα οξυνθεί, ενώ μπορεί να αρχίσετε ακόμη και να σκέφτεστε στην ξένη γλώσσα. Όταν συμβεί αυτό, θα ξέρετε ότι έχετε πετύχει το σκοπό σας.
2. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Γεγονός είναι ότι πολλά από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι καλά για τα παιδιά και τους εφήβους, γιατί είναι πολύ βίαια. Το «κλειδί» βρίσκεται στο να επιλέξει κανείς τα σωστά βιντεοπαιχνίδια, από τα οποία μπορεί να αποκομίσει κάποιο όφελος.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν όντως να βελτιώσουν το συντονισμό των ματιών, καθώς επίσης και την κριτική ικανότητα του ατόμου. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για τα εκπαιδευτικά βιντεοπαιχνίδια.
3. Τα σταυρόλεξα, οι γρίφοι, τα αινίγματα κ.ά.
Στις μέρες μας αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν κάτι σαν να «θολώνει το μυαλό τους». Ο συγκεκριμένος όρος στα αγγλικά αναφέρεται ως «brain fog».
Υπάρχουν όμως παιχνίδια και διανοητικές ασκήσεις που βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις και λειτουργούν προληπτικά.
Τα σταυρόλεξα, τα αινίγματα, οι γρίφοι κ.ά. αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυαλού, οι οποίες ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή του ατόμου έως και κατά 60%, όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες.
4. Τα παζλ
Μπορεί πολλές φορές να χάνετε την ψυχραιμία σας, όταν δε μπορείτε να εντοπίσετε ποιο μικρό κομματάκι από τα εκατοντάδες που έχετε αραδιασμένα μπροστά σας ταιριάζει πού, ωστόσο τα παζλ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε το μυαλό σας.
Σας κάνουν να σκέφτεστε και ενεργοποιούν διανοητικά τον εγκέφαλο.
5. Η συλλογή νομισμάτων ή άλλων αντικειμένων
Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον χόμπι, που μπορεί να σας κάνει εξυπνότερους είναι η συλλογή νομισμάτων, ή άλλων αντικειμένων.
Θα σας κάνει να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο γύρω σας, ενισχύοντας την περιέργειά σας και κινητοποιώντας σας σε αναζήτηση των «κομματιών» που θα θέλατε να εντάξετε στη συλλογή σας.
6. Το διάβασμα
Το διάβασμα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα χόμπι που υπάρχουν. Υπάρχουν εκατομμύρια βιβλία για να διαλέξει κανείς. Είναι τόσα πολλά, που κανείς δε μπορεί να διαβάσει ούτε το 1% όσων υπάρχουν «εκεί έξω» στη διάρκεια της ζωής του.
Τα βιβλία προσφέρουν ένα μοναδικό τρόπο να γνωρίσει και να κατανοήσει κανείς τον κόσμο, ενισχύοντας τη φαντασία και προσφέροντας ένα «ασφαλές λιμάνι» για όσους θέλουν να ξεφύγουν –έστω για λίγο- από την πραγματικότητα που ζουν.
Το διάβασμα κρατά το μυαλό σε εγρήγορση, βοηθά στη συγκέντρωση και βελτιώνει και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί κανείς.
7. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου
Οι άνθρωποι που ξέρουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο, θεωρούνταν πάντα ως ιδιαίτερα χαρισματικοί και έξυπνοι.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην παιδική ηλικία, ωστόσο υπάρχουν πολλοί ενήλικες που απολαμβάνουν τη διαδικασία μετά τα εφηβικά τους χρόνια.