Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital, δείχνει ότι οι άνδρες που σηκώνουν τακτικά βαριά αντικείμενα στη δουλειά έχουν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, αποτελεί μέρος μιας μελέτης που ονομάζεται Environment and Reproductive Health (EARTH), και διερευνά το πώς η έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες και οι επιλογές του τρόπου ζωής επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι η άσκηση σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρατηρούνται στην αναπαραγωγική υγεία, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το πώς οι επαγγελματικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα οφέλη», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Lidia Mínguez-Alarcón, επιδημιολόγος αναπαραγωγής στο Brigham's Channing Division of Network Medicine και ερευνήτρια της μελέτης EARTH. «Αυτό που δείχνουν τα νέα ευρήματα είναι ότι η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί επίσης να σχετίζεται με σημαντική βελτίωση του αναπαραγωγικού δυναμικού των ανδρών».
Η υπογονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία πολύπλοκων παραγόντων. Ωστόσο, περίπου το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας μπορεί να εντοπιστεί σε ανδρικούς παράγοντες, όπως ο αριθμός σπέρματος, η ποιότητα του σπέρματος και η σεξουαλική λειτουργία. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η ποιότητα του σπέρματος πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι μοχλοί των αυξανόμενων ποσοστών υπογονιμότητας μεταξύ των ανδρών -μια προηγούμενη ανάλυση με επικεφαλής την ομάδα μελέτης EARTH διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών που αναζητούσαν θεραπεία γονιμότητας μεταξύ 2000 και 2017, ο αριθμός και η ποιότητα του σπέρματος έως και 42% χαμηλότερα.
«Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με κοινές χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα, υπογραμμίζοντας την ευρύτερη σημασία της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας», δήλωσε η Mínguez-Alarcón.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι συχνά σηκώνουν ή μετακινούν βαριά αντικείμενα στη δουλειά τους είχαν 46% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 44% υψηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με τους άνδρες που έκαναν λιγότερες σωματικές εργασίες. Οι άνδρες που ανέφεραν περισσότερη σωματική δραστηριότητα στη δουλειά τους διαπιστώθηκε ότι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνου.