Ποιες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του οργανισμού

Απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικού ή χειρόγραφου παραπεμπτικού από νοσοκομειακούς γιατρούς ή συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του Οργανισμού, οι παροχές στον τομέα της πρόληψης είναι οι εξής: Για την πραγματοποίηση του υποχρεωτικού προληπτικού ελέγχου, εμβολιασμοί – μικροβιολογικές εξετάσεις – ιατρικές πράξεις, απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικού ή χειρόγραφου παραπεμπτικού συνταγής από ιατρούς Μονάδων Υγείας και συμβεβλημένους ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση, ύστερα από επιλογή του ασφαλισμένου, που η συνταγογράφηση των εμβολίων και η εκτέλεση αυτών καθώς και η χορήγηση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού γίνουν από ιδιώτη ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, η ιατρική επίσκεψη δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό.


Οι εμβολιασμοί παρέχονται δωρεάν από τους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου, τις Μονάδες Υγείας, τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατρούς. Επιπλέον τα εμβόλια του εθνικού προγράμματος συνταγογραφούνται με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου, όταν αυτοί επιλέξουν ιδιώτη ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και ο οποίος έχει δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά η ιατρική επίσκεψη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η προμήθεια των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου. Εξετάσεις και πράξεις προγεννητικού ελέγχου που χορηγούνται είναι αιματολογικές εξετάσεις για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εφόσον προκύψουν ενδείξεις από τις παραπάνω εξετάσεις, εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δυο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού, προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς και έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Οι προληπτικοί έλεγχοι για την πρώιμη διάγνωση των καρκίνων που καλύπτονται είναι μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη καθώς και παχέος εντέρου.

Η άσκοπη και επαναλαμβανόμενη παραπομπή των ασφαλισμένων για προληπτικές εξετάσεις δίνει το δικαίωμα στον Οργανισμό να επιβάλει κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_112.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_23.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *