Ποιες ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν

Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν τον ασθενή να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών. Σχεδόν πάντα σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που δίνει ο γιατρός η επίσκεψη σε κάποιο κέντρο θερμαλισμού στην Ελλάδα υπόσχεται εξαιρετικά αποτελέσματα.


Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν τον ασθενή να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών. Σχεδόν πάντα σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που δίνει ο γιατρός η επίσκεψη σε κάποιο κέντρο θερμαλισμού στην Ελλάδα υπόσχεται εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι περισσότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδας βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλο φυσικό κάλλος που, εκτός από τα θεραπευτικά αποτελέσματα, δίνουν στον ασθενή την αίσθηση των διακοπών, της ξεκούρασης και της ψυχολογικής ανάτασης που είναι απολύτως απαραίτητη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Παρακάτω παρουσιάζονται οι ασθένειες για τις οποίες ενδείκνυται η θεραπεία σε ιαματικά λουτρά και οι πηγές στις οποίες η αντιμετώπισή τους είναι καλύτερη.

Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα και γύρω από αυτή. Οσοι πάσχουν από αυτό ενδέχεται επίσης να έχουν πρόβλημα στους ώμους, την ωμοπλάτη και τον άνω κορμό. Κυριότερη αιτία του είναι η επαναλαμβανόμενη και κακή στάση του αυχένα, κυρίως στον χώρο δουλειάς. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ιαματικά λουτρά σε θερμό νερό είναι μυοχαλαρωτικά. Ετσι, επιδρούν θετικά στους πόνους της αυχενικής μοίρας και οι ευεργετικές επιπτώσεις τους είναι εμφανείς ακόμα και αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της λουτροθεραπείας.

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Κρηνίδων Καβάλας, Ελευθερών Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Αγκίστρου Σερρών, Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρακίου Πέλλας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Αμμουδάρας Καστοριάς, Κιβωτού Γρεβενών, Αμάραντου Ιωαννίνων, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Κυλλήνης, Ωραίας Ελένης Κορίνθου, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Καμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Υπάτης, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Κόλπου Γέρας Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Θερμά Λήμνου, Ικαρίας, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Λουτρών Νισύρου, Θερμών Καλύμνου

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_141.jpeg

Τα πρώτα ιαματικά λουτρά στην αρχαία Ελλάδα άρχισαν να λειτουργούν τον 4ο – 3ο αιώνα π.Χ. Κατασκευάζονταν κοντά στις πηγές και, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν ίχνη τους.

Γυναικολογικές Παθήσεις

Εχει αποδειχτεί ότι οι ιαματικές πηγές βοηθούν στη θεραπεία αρκετών γυναικολογικών παθήσεων. Κάποιες από αυτές είναι οι φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, η λευκόρροια, η σαλπιγγίτιδα, οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου, η εμμηνόρροια, οι ενοχλήσεις έπειτα από γυναικολογική επέμβαση, η αιδιίτιδα, η κολπίτιδα και η πυελοπεριτονίτιδα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στις γυναικολογικές παθήσεις με δύο τρόπους: Πρώτα από όλα το ζεστό νερό δρα μυοχαλαρωτικά και μπορεί να απαλύνει τους πόνους που προκαλούνται στο κάτω μέρος της κοιλιάς λόγω χρόνιας φλεγμονής.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_23.jpeg

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της γενικότερης ψυχολογικής ανάτασης που προσφέρουν οι διακοπές λίγων ημερών στα ιαματικά λουτρά, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι κάποια γυναικολογικά προβλήματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από συμπτώματα του σύγχρονου τρόπου ζωής και των καθημερινών προβλημάτων. Το πόσο καλά αποτελέσματα έχει το ζεστό νερό στις γυναικολογικές παθήσεις αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο τοκετός σε πισίνα είναι μια μέθοδος που συνιστούν ιδιαίτερα οι μαιευτήρες γιατί οι ωδίνες μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.

Ιαματικές πηγές: Κρηνίδων Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρακίου Πέλλας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Κυλλήνης, Λουτρακίου, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Καμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Ικαρίας, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Λουτρών Νισύρου

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_33.jpeg

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η θετική επίδραση των ιαματικών λουτρών στην καρδιακή λειτουργία των ασθενών προέρχεται από τη χαλάρωση των μυών που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του λουτρού. Με τη χαλάρωση των μυών πέφτει και η αρτηριακή πίεση. Ετσι παρατηρούνται ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην καρδιά όσο και στα στεφανιαία αγγεία. Οι θετικές επιπτώσεις είναι εμφανείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κυρίως σε ηλικιωμένους που κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη για αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Κρηνίδων Καβάλας, Ελευθερών Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Αγκίστρου Σερρών, Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρακίου Πέλλας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Αμμουδάρας Καστοριάς, Κιβωτού Γρεβενών, Αμάραντου Ιωαννίνων, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Κυλλήνης, Ωραίας Ελένης Κορίνθου, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Καμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Υπάτης, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Κόλπου Γέρας Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Θερμά Λήμνου, Ικαρίας, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Λουτρών Νισύρου, Θερμών Καλύμνου

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_41.jpeg

ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ

Η λουτροθεραπεία αλλά και η πηλοθεραπεία έχουν ευεργετικές συνέπειες σε ασθένειες του δέρματος. Το έκζεμα, η νεανική ακμή, η ψωρίαση, οι τοπικές δερματίτιδες και το πρήξιμο από διάφορες αιτίες είναι μερικές από αυτές. Για να έχει καλύτερα αποτελέσματα, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί πηγές που είναι πλούσιες σε θειούχα.

Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθά στην ύφεση των συμπτωμάτων αφού, όπως είναι γνωστό, η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες των δερματοπαθειών.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_51.jpeg

ΜΥΑΛΓΙΕΣ

Ιαματικές πηγές: Κρηνίδων Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Σέδες Θέρμης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Θερμών Νιγρίτας, Λουτροχωρίου Σκύδρας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Αμμουδάρας Καστοριάς, Κιβωτού Γρεβενών, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Κόκκινου Νερού Λάρισας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνης, Λουτρακίου, Μεθάνων, Καμμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Κύθνου

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΒΑΣΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ

Οι ιαματικές πηγές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για όσους βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας από κάποιο τραύμα. Οι ιαματικές πηγές επιδρούν θετικά κυρίως στα κατάγματα, τα διαστρέμματα αλλά και τις αγκυλώσεις που πιθανά έχουν εμφανιστεί σε κάποιο τραυματισμένο μέλος.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_61.jpeg

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί οπωσδήποτε, ωστόσο, είναι ότι τα ιαματικά λουτρά απαγορεύονται αυστηρά στην περίπτωση που τα τραύματα είναι ακόμα ανοιχτά. Στα κατάγματα, τα ιαματικά λουτρά αποτελούν ένα είδος εναλλακτικής φυσικοθεραπείας που γίνεται με λιγότερο πόνο σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο αφενός επειδή ο ασθενής βρίσκεται μέσα στο νερό και αφετέρου επειδή το ζεστό νερό χαλαρώνει περισσότερο το τραυματισμένο μέλος.

Οταν πρόκειται για αγκυλώσεις βοηθά πολύ η λουτροθεραπεία σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Αυτό είναι κάτι που ισχύει ακόμα και εξειδικευμένες περιπτώσεις όπως η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα που είναι συνήθως νόσος των νέων ανδρών.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_7185.jpeg

Ιαματικές πηγές: Τραϊανούπολης Εβρου, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Λουτρακίου Πέλλας, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Καϊάφα Ζαχάρως, Υπάτης, Αιδηψού, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Κόλπου Γέρας Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Ικαρίας

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Για ό,τι αφορά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους τα ιαματικά λουτρά μπορούν να βοηθήσουν μόνο όταν αυτοί δεν αποτελούν συμπτώματα κάποιας οργανικής πάθησης.

Αν η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι καλή οι ημικρανίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από σημάδια άγχους και κακού τρόπου ζωής και, έτσι, οι πάσχοντες μπορούν να επωφεληθούν από το ήρεμο περιβάλλον και τις μυοχαλαρωτικές ιδιότητες των λουτρών.

Σε αυτήν την περίπτωση η ηρεμία βοηθά σημαντικά και οι ψυχολογικού χαρακτήρα πονοκέφαλοι περνούν τελείως σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Κρηνίδων Καβάλας, Ελευθερών Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Αγκίστρου Σερρών, Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρακίου Πέλλας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Αμμουδάρας Καστοριάς, Κιβωτού Γρεβενών, Αμάραντου Ιωαννίνων, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Κυλλήνης, Ωραίας Ελένης Κορίνθου, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Καμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Υπάτης, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Κόλπου Γέρας Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Θερμά Λήμνου, Ικαρίας, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Λουτρών Νισύρου, Θερμών Καλύμνου.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ
Ο θερμαλισμός τονώνει το σώμα και την ψυχή

Ισχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Δισκοπάθεια

Οσοι πάσχουν από αυτές τις ασθένειες πρέπει να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές με ζεστό νερό. Η επίδραση των θερμών λουτρών αλλά και η ενδεδειγμένη άσκηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας έχουν πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό και διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της.

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Ελευθερών Καβάλας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτροχωρίου Σκύδρας, Αγραπιδιάς Φλώρινας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου

Μυαλγίες

Οι πόνοι μειώνονται αισθητά, αν και παροδικά, στην περίπτωση που ο ασθενής επισκεφτεί ιαματικά λουτρά που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλάτων. Η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για μυαλγίες που είναι αποτέλεσμα είτε κακώσεων των μυών είτε αρθριτικών εκδηλώσεων ή μυοπαθειών. Η λουτροθεραπεία προσφέρει σημαντικά οφέλη και σε όσους πάσχουν από μυοσίτιδα, ένα νόσημα των μυϊκών ινών και των συνδέσμων το οποίο επηρεάζει παράλληλα και τους τένοντες.

Ιαματικές πηγές: Σιδηροκάστρου Σερρών, Σμόκοβου Καρδίτσας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Πρέβεζας, Καϊάφα Ζαχάρως, Ευθαλούς Λέσβου

Παθήσεις νευρικού συστήματος

Ο θερμαλισμός βοηθά όσους ασθενείς πάσχουν από νοσήματα τα οποία προκαλούν βλάβες των κεντρικών και περιφερικών νεύρων και έχουν ως σύμπτωμα, μεταξύ άλλων, και τους πόνους στους μυς. Μερικές από αυτές τις ασθένειες είναι η νευραλγία, οι νευρίτιδες και οι πολυνευροπάθειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση μεταλλικών ιαματικών λουτρών μέτριας θερμότητας ή φυσιολογικής θερμοκρασίας έχουν καλά αποτελέσματα. Η καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών που έχει υποστεί το κεντρικό νευρικό σύστημα έρχεται όταν η λουτροθεραπεία γίνεται σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φυσικοθεραπεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. Η λουτροθεραπεία, σε αυτήν την περίπτωση, είναι περισσότερο χρήσιμη στην περίπτωση που το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει προκαλέσει παράλυση του ασθενούς.

Ιαματικές πηγές: Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Λουτρακίου Πέλλας, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Υπάτης, Ικαρίας

Παθήσεις ουροποιητικού

Για τις παθήσεις των νεφρών, του ουρητήρα, της ουροδόχου κύστης και της χολής όπως είναι η νεφρολιθίαση, η χολολιθίαση, τα ιαματικά λουτρά είναι ευεργετικά. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, είναι ότι τα ιαματικά λουτρά ωφελούν μόνο στις περιπτώσεις λιθιάσεων και σε επώδυνα σύνδρομα όπως ο κολικός του νεφρού όπου το ζεστό νερό δρα χαλαρωτικά και μειώνει τον πόνο.

Αντίθετα, σε συστημικές παθήσεις όπως είναι η νεφρίτιδα τα ιαματικά λουτρά δεν έχουν καμία επίδραση. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι στις περιπτώσεις παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος έχει μεγάλη σημασία η παράλληλη χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών από το στόμα (ποσιθεραπεία).

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Ελευθερών Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Κιβωτού Γρεβενών, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Λουτρακίου Πέλλας, Λουτρακίου, Καμμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Θερμά Λήμνου, Καλλιθέας Ρόδου

Παθήσεις αναπνευστικού

Στις περιπτώσεις παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως, για παράδειγμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και η βρογχεκτασία, η εισπνοθεραπεία η λουτροθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο καλές λύσεις για να συνοδεύσει τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ουσίες που εκρήγνυνται από τις ιαματικές πηγές κατά τη διάρκεια της εισπνοθεραπείας δρουν βλενολυτικά.

Αυτό φέρνει άφθονη απόχρεψη η οποία ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό το αναπνευστικό σύστημα. Οι πιο ενδεδειγμένες πηγές για εισπνοθεραπεία είναι οι θειούχες που βγάζουν ατμούς. Στην αποθεραπεία του ασθενούς βοηθούν πολύ και τα χαμάμ τα οποία διευκολύνουν την εφίδρωση.

Ιαματικές πηγές: Τραϊανόπουλης Εβρου, Αμάραντου Ιωαννίνων, Λουτροχωρίου Σκύδρας, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Αγραπιδιάς Φλώρινας, Κιβωτού Γρεβενών, Αμάραντου Ιωαννίνων

Παχυσαρκία

Η πραγματικότητα είναι ότι τα ιαματικά λουτρά δεν περιέχουν μέταλλα ή άλλα στοιχεία που βοηθούν τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν τα περιττά κιλά. Ο μοναδικός τρόπος που ο θερμαλισμός βοηθά στην περίπτωση αυτή είναι οι ασκήσεις μέσα στο νερό, η δίαιτα και ο τρόπος ζωής που ακολουθούν όσοι επισκέπτονται τα ιαματικά λουτρά.

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Κρηνίδων Καβάλας, Ελευθερών Καβάλας, Τραϊανούπολης Έβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Αγκίστρου Σερρών, Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρακίου Πέλλας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Αμμουδάρας Καστοριάς, Κιβωτού Γρεβενών, Αμάραντου Ιωαννίνων, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Κυλλήνης, Ωραίας Ελένης Κορίνθου, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Καμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Υπάτης, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Κόλπου Γέρας Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Θερμά Λήμνου, Ικαρίας, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Λουτρών Νισύρου, Θερμών Καλύμνου

Ρευματικά νοσήματα

Ασθένειες όπως οι ρευματισμοί, η ρευματοειδής και παραμορφωτική αρθρίτιδα, η σπονδυλοαρθρίτιδα και η ραχίτιδα αντιμετωπίζονται πολύ ικανοποιητικά στο ζεστό νερό των ιαματικών πηγών.

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το ζεστό νερό και η άσκηση που κάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας μειώνουν τους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα χαλαρώνοντας παράλληλα τις αρθρώσεις.

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Κρηνίδων Καβάλας, Ελευθερών Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Αγκίστρου Σερρών, Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρακίου Πέλλας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Αμμουδάρας Καστοριάς, Κιβωτού Γρεβενών, Αμάραντου Ιωαννίνων, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Κυλλήνης, Ωραίας Ελένης Κορίνθου, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Καμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Υπάτης, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Κόλπου Γέρας Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Θερμά Λήμνου, Ικαρίας, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Λουτρών Νισύρου, Θερμών Καλύμνου.

Παθήσεις κυκλοφορικού

Για τις περιπτώσεις αγγειοπάθειας και χρόνιας αποφρακτικής αρτηριοπάθειας οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βλάβες είναι οργανικές και η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη με θεραπευτική ή χειρουργική αγωγή.

Εκεί που βοηθούν τα ιαματικά λουτρά, ωστόσο, είναι στις κράμπες οι οποίες αποτελούν ένα από τα συμπτώματα της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας. Στην περίπτωση αυτή, η λουτροθεραπεία με θερμά ιαματικά λουτρά βοηθά πάρα πολύ στην αποφυγή και αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συμπτώματος.

Ιαματικές πηγές: Αμάραντου Ιωαννίνων, Καμμένων Βούρλων, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Λουτρών Νισύρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης

Παθήσεις εντέρου

Η βασική πάθηση για την οποία η λουτροθεραπεία δρα ευεργετικά είναι η δυσκοιλιότητα. Τα θερμά ιαματικά λουτρά έχουν την ιδιότητα να βοηθούν σε μεγάλο βαθμό την κένωση του εντέρου αφού η χαλάρωση των μυών βοηθά στην αφόδευση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα ιαματικά λουτρά δεν συνιστώνται σε ασθενείς που πάσχουν από διάρροια. Στις περιπτώσεις σπαστικής κολίτιδας όπου η δυσκοιλιότητα εναλλάσσεται με τη διάρροια οι επιστήμονες θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό, το ήρεμο περιβάλλον των ιαματικών λουτρών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Ιαματικές πηγές: Θερμιών Νέστου, Κρηνίδων Καβάλας, Ελευθερών Καβάλας, Τραϊανούπολης Εβρου, Ψαροθέρμων Σαμοθράκης, Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Σέδες Θέρμης, Αγκίστρου Σερρών, Θερμών Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρακίου Πέλλας, Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Πικρολίμνης Κιλκίς, Αμμουδάρας Καστοριάς, Κιβωτού Γρεβενών, Αμάραντου Ιωαννίνων, Καβασίλων-Πυξαριάς Κόνιτσας, Πρέβεζας, Σμόκοβου Καρδίτσας, Κόκκινου Στεφανιού Αιτωλοακαρνανίας, Αγίου Βαρβάρου Αιτωλοακαρνανίας, Δρανίτσας-Καϊτσας Καρδίτσας, Καϊάφα Ζαχάρως, Κυλλήνης, Ωραίας Ελένης Κορίνθου, Μεθάνων, Θερμοπυλών Φθιώτιδας, Καμμένων Βούρλων, Πλατύστομου Φθιώτιδας, Υπάτης, Αιδηψού, Πολυχνίτου Λέσβου, Αγίου Ιωάννου Λισβορίου Λέσβου, Κόλπου Γέρας Λέσβου, Ευθαλούς Λέσβου, Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Θερμά Λήμνου, Ικαρίας, Αδάμαντος Μήλου, Κύθνου, Λουτρών Νισύρου, Θερμών Καλύμνου, Καλλιθέας Ρόδου.

Ο Ιπποκράτης
Ο πατέρας της ιατρικής θεωρείται θεμελιωτής της υδροθεραπείας. Στο σύγγραμμά του περί «αέρεων τόπων υδάτων» αναφέρεται στην επίδραση που έχει το ζεστό και το κρύο νερό στο ανθρώπινο σώμα.

Προϊστορία
Μετά αιώνες παρακμής, ο θερμαλισμός ζωντάνεψε στη χώρα μας στα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Οι πρώτες χημικές αναλύσεις για να διαπιστωθεί η σύσταση των υδάτων έγιναν επί Καποδίστρια και συνεχίστηκαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Οθωνα.

Η ΚΥΘΝΟΣ
Το 1830 γιατροί που διορίστηκαν από την κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια μελέτησαν τις πηγές της Κύθνου όπου λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο της σύγχρονης Ελλάδας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Περισσότερες πληροφορίες για τα λουτρά της χώρας μας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (www.thermalsprings.gr)

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_81.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_99.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_105.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_113.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_122.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_132.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_141.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_15.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *