Ποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας συνδέονται με την αποθήκευση χαρτιού τουαλέτας κατά την καραντίνα

Ζήσης Ψάλλας

Μετά τη γρήγορη εξάπλωση της νόσου COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αποθηκεύουν προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των χαρτιών τουαλέτας. 

Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να θεωρηθούν εγωιστές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συσσώρευση αγαθών δεν αντικατοπτρίζει απαραιτήτως μια έλλειψη φιλικότητας. Αντί αυτού, ακόμη και τα πιο ταπεινά και ηθικά άτομα μπορεί να συσσωρεύουν χαρτί υγείας, αρκεί να νιώθουν ότι απειλούνται επαρκώς από την πανδημία.

Ακόμη, η αποθήκευση χαρτιού τουαλέτας έχει ερμηνευτεί με όρους της κλασικής ψυχαναλυτικής θεωρίας. Με αυτό το σκεπτικό, τα άτομα με έντονο μοτίβο ευθυγράμμισης και αυτοπειθαρχίας, ή «πρωκτικσυγκρατητική προσωπικότητα», υποτίθεται ότι έχουν ιδιαίτερη τάση να συσσωρεύουν χαρτί υγείας. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν 1.029 ενήλικες από 35 χώρες που προσλήφθηκαν μέσω κοινωνικών μέσων. Μεταξύ 23 και 29 Μαρτίου 2020, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το Brief HEXACO Inventory και μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία, το αντιληπτό επίπεδο απειλής από τη νόσο COVID-19, τις συμπεριφορές καραντίνας και την κατανάλωση χαρτιού τουαλέτας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πιο ισχυρή πρόβλεψη της αποθήκευσης χαρτιού τουαλέτας ήταν η αντιληπτή απειλή από την πανδημία. Τα άτομα που αισθάνονταν πιο απειλούμενα έτειναν να συσσωρεύουν περισσότερο χαρτί υγείας.

Περίπου το 20% αυτού του φαινομένου βασίστηκε επίσης στον παράγοντα προσωπικότητας της συναισθηματικότητας. 

Οι άνθρωποι που γενικά τείνουν να ανησυχούν πολύ και να αισθάνονται άγχος είναι πιθανότερο να αισθάνονται απειλημένοι και να αποθηκεύουν χαρτί υγείας. Η προσωπικότητα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά οργάνωσης, επιμέλειας, τελειομανίας και σύνεσης ήταν επίσης ένας προγνωστικός παράγοντας της αποθήκευσης.

Άλλες παρατηρήσεις ήταν ότι οι ηλικιωμένοι συσσώρευαν περισσότερο χαρτί υγείας από τους νεότερους και ότι οι Αμερικανοί συσσώρευαν περισσότερο από τους Ευρωπαίους.

«Η υποκειμενική απειλή της νόσου COVID-19 φαίνεται να είναι μια σημαντική αιτία για την αποθήκευση χαρτιού τουαλέτας. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη πολύ από την κατανόηση αυτού του φαινομένου συνολικά», ανέφερε ο Theo Toppe, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η έρευνα έγινε από το Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology και δημοσιεύθηκε στο .

Διαβάστε ακόμη...