Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλή συχνότητα ελλείψεων φαρμάκων, με επιδείνωση των επαχθών επιπτώσεων στους ασθενείς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Ο Φαρμακευτικός Όμιλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU) διεξήγαγε έρευνα σε φαρμακεία 29 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, της Τουρκίας, της Νορβηγίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιδεινώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι.
Πάνω από 600 φάρμακα σπανίζουν στο ένα τέταρτο αυτών των χωρών, ενώ το 20% ανέφερε 200-300 ελλείψεις φαρμάκων. Το 75% των χωρών ανέφεραν ότι οι ελλείψεις ήταν χειρότερες αυτόν τον χειμώνα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα πιο δύσκολα φάρμακα που μπορούν να ληφθούν στα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη είναι τα αντιβιοτικά της ομάδας της αμοξικιλλίνης που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, τα σιρόπια για τον βήχα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία παιδιατρικών παθήσεων, η παρακεταμόλη σε μορφή σιροπιού και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
Ο λόγος για το πρόβλημα των ελλείψεων είναι η μείωση της προσφοράς παρά την αυξανόμενη ζήτηση. Οι εποχικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ξεκίνησαν νωρίς και εξελίχθηκαν εντονότερα από το κανονικό στις ευρωπαϊκές χώρες φέτος.
Οι ειδικοί λένε ότι το ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα σχετίζεται με τα lockdown για την COVID-19, καθώς οι άνθρωποι δεν εκτέθηκαν σε ορισμένους ιούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι κατασκευαστές φαρμάκων είναι επίσης απροετοίμαστοι για την υψηλή ζήτηση ενόψει των αυξανόμενων λοιμώξεων, με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών να επηρεάζουν την παραγωγή.