Ποια τρόφιμα μπορείτε να φυλάσσετε στην κατάψυξη

8B783904537D701891A85AAD369FFF31.jpg

  Μπορεί να μην την ανοίγετε τόσο συχνά όσο το ψυγείο, όμως η κατάψυξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «ήρωας της κουζίνας».

Όχι μόνο βοηθά στη μείωση της ποσότητας των τροφίμων που καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων (όταν γνωρίζει κανείς πώς να αποθηκεύει σωστά τα τρόφιμα σε αυτήν), βοηθώντας μας να κάνουμε οικονομία ως ένα βαθμό, αλλά για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αποθήκευσης για να διατηρείται αναλλοίωτη η γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Δείτε παρακάτω μια λίστα τροφίμων, τα οποία μπορείτε (αν δεν το κάνετε ήδη) να φυλάξετε στην κατάψυξή σας.

1. Ξηρούς καρπούς και τριμμένη ψίχα ξηρών καρπών: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε έλαια οι ξηροί καρποί ταγκίζουν πολύ γρήγορα. Αν δε σκοπεύετε να τους χρησιμοποιήσετε άμεσα μπορείτε να τους αποθηκεύσετε στην κατάψυξη είτε ολόκληρους (με ή χωρίς κέλυφος), είτε τριμμένους σε μορφή ψίχας. Φροντίστε να τους τυλίξετε καλά σε ειδικές για την κατάψυξη πλαστικές, αεροστεγείς σακούλες.

2. Βότανα:
Ψιλοκόψτε δεντρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο ή θυμάρι. Τοποθετήστε τα βότανα σε παγοθήκες γεμίζοντάς τες μέχρι τη μέση και συμπληρώνοντας από πάνω με ελαιόλαδο. Τυλίξτε τες σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε τις στην κατάψυξη για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη μέρα αφαιρέστε τα αρωματικά παγάκια και φυλάξτε τα σε ειδικές αεροστεγείς σακούλες για την κατάψυξη. Μπορείτε να τις ρίχνετε απ’ ευθείας στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ή να τις προσθέτετε σε σούπες και βραστά. (Την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε και με το πέστο βασιλικού) γράφει η Kerry Acker στο epicurious.com.

3. Τζίντζερ:
Παγώστε ολόκληρα κομμάτια μη ξεφλουδισμένου τζίντζερ, τυλίξτε τα προσεκτικά σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα μέσα σε ειδικές σακούλες κατάψυξης.

4. Μπέικον: Τυλίξτε το μπέικον σε ξεχωριστές μερίδες (3-4 φέτες) μέσα σε διαφανή μεμβράνη και τοποθετήστε τις μερίδες στη συνέχεια σε πλαστικές σακούλες. Την επόμενη φορά που θα το χρειαστείτε σε μια συνταγή μπορείτε να πάρετε μία μερίδα μέσα από την κατάψυξη. Ξεπαγώνει πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ όταν είναι παγωμένο κόβεται πολύ εύκολα σε μικρότερα κομματάκια.

5. Βούτυρο: Κόψτε το σε κομμάτια, τυλίξτε το καλά σε πλαστική μεμβράνη για να μην «πιάσει μυρωδιές» και βάλτε το στην κατάψυξη.

6. Ώριμες μπανάνες: Αποθηκεύστε κομμάτια από ώριμες μπανάνες σε επανασφραγιζόμενες σακούλες κατάψυξης, φροντίζοντας τα κομμάτια να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Μπορείτε να βγάζετε μερικά κομμάτια τη φορά και να τα χτυπάτε στο μπλέντερ με λίγο γιαούρτι ή γάλα για να ετοιμάζεστε στον εαυτό και τους αγαπημένους σας νόστιμα, κρεμώδη smoothies.

7. Φρούτα: Μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη φράουλες, βατόμουρα, μούρα και σμέουρα. Διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Απλά βάλτε τα φρούτα σε ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος, παγώστε τα για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα τοποθετήστε τα σε επανασφραγιζόμενες σακούλες κατάψυξης.

8. Σταφύλια:
Τα γλυκά, παγωμένα σταφύλια είναι ένας πολύ νόστιμος «μεζές». Αφού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε καλά, απλώστε τα σε ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος και παγώστε τα για μερικές ώρες. Στη συνέχεια φυλάξτε τα σε ειδικές σακούλες και απολαύστε τα κάθε φορά που έχετε όρεξη για κάτι γλυκό.

9. Ψωμί: Για να αποθηκεύσετε φέτες φρέσκου ψωμιού στην κατάψυξη, θα πρέπει να φροντίσετε πρώτα να έχει κρυώσει καλά (όχι μόλις βγει από το φούρνο), στη συνέχεια θα τις τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη και θα τις βάλετε μέσα σε ειδικές σακούλες.

10. Καφές:
Βάλτε τον καφέ που δεν ήπιατε από την καφετιέρα σε παγοθήκες και παγώστε τον. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να απολαύσετε έναν παγωμένο καφέ, προσθέστε στον φρέσκο που έχετε φτιάξει μερικά «παγάκια καφέ».

11. Χυμό από εσπεριδοειδή: Στύψτε φρέσκο λεμόνι ή λάιμ και βάλτε τον χυμό σε παγοθήκες. Αφού ετοιμαστούν τα γεμάτα βιταμίνες παγάκια σας τοποθετήστε τα σε επανασφραγιζόμενες σακούλες.

12. Γάλα και βουτυρόγαλα: Ρίξτε το σε ειδικά δοχεία κατάψυξης, φροντίζοντας να μην τα γεμίσετε μέχρι επάνω. Αν δε σας αρέσει η υφή όταν ξεπαγώνει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές, ακολουθώντας τη μέθοδο με τα παγάκια, όπως παραπάνω.

13. Μαγειρεμένα μακαρόνια: Αφού βράσετε τα μακαρόνια σας λίγο πριν το al dente (αφού θα χρειαστεί να τα ζεστάνετε όταν τα ξεπαγώσετε) βάλτε τα στην κατάψυξη χωρίς τη σάλτσα σε ξεχωριστές μερίδες.

14. Μαγειρεμένο ρύζι, κινόα και άλλα σιτηρά: Αφού τα μαγειρέψετε και τα αφήσετε να κρυώσουν, βάλτε τα σε ξεχωριστές μερίδες σε επανασφραγιζόμενες σακούλες κατάψυξης. Ξεπαγώστε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό ή σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό.

15. Σπιτικά μπισκότα (με σοκολάτα ή χωρίς): Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και τυλίξτε τα σε πλαστική μεμβράνη. Στη συνέχεια βάλτε τα σε ειδικές σακούλες και… απολαύστε τα με τον καφέ ή το τσάι σας κάθε φορά που θα έχετε όρεξη για κάτι συνοδευτικό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *