Ποια ροφήματα ενισχύουν ή εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου

Ζήσης Ψάλλας

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αναπτυχθεί όταν δεν λαμβάνουμε ή δεν απορροφούμε τον σίδηρο στο βαθμό που χρειάζεται το σώμα μας. 

Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου στη διατροφή μας, ο αιμοσίδηρος και μη αιμοσίδηρος. Η αίμη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και αποτελεί μέρος της αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ο σίδηρος αίμης βρίσκεται σε ζωικές πηγές τροφής, όπως το κρέας, και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, και απορροφάται λιγότερο εύκολα.

Η επιλογή ενός ροφήματος που περιέχει βιταμίνη C -χυμός πορτοκαλιού, ντομάτας ή γκρέιπφρουτ- κατά τη διάρκεια του γεύματός σας θα αυξήσει την ποσότητα του μη αιμικού σιδήρου που μπορείτε να απορροφήσετε. Σε μια μελέτη, 100 mg βιταμίνης C αύξησαν την απορρόφηση σιδήρου τέσσερις φορές. Αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με αυτό που θα λάβατε από ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

Το τσάι είναι ένα δημοφιλές ποτό αλλά περιέχει μια βιοδραστική ένωση που ονομάζεται τανίνη, η οποία είναι ένας αναστολέας της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου. Η τανίνη είναι μια οργανική ένωση που ανήκει στις πολυφαινόλες. Τα νέα δεν είναι καλύτερα για όσους πίνουν καφέ -ο καφές περιέχει επίσης τανίνες ενώ το χλωρογενικό οξύ στον καφέ είναι ακόμη ένας σημαντικός αναστολέας της απορρόφησης σιδήρου.

Το τσάι και ο καφές θεωρούνται οι ισχυρότεροι αναστολείς του σιδήρου. Ένα φλιτζάνι τσάι μειώνει την απορρόφηση σιδήρου κατά περίπου 75-80%,και ένα φλιτζάνι καφέ κατά περίπου 60%. Όσο πιο δυνατά τα κάνετε αυτά τα ροφήματα, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμα.

Επομένως, εάν έχετε έλλειψη σιδήρου, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιλέξετε ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού στο πρωινό ή κατά προτίμηση ολόκληρο το πορτοκάλι και να κρατήσετε το τσάι ή τον καφέ για λίγο αργότερα.

Εν τω μεταξύ, το αλκοόλ αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, έτσι μια μπύρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενισχυτικό. Αν προτιμάτε ένα ποτήρι κρασί, θα πρέπει να επιλέξετε το λευκό. Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερες τανίνες και άλλες πολυφαινόλες, επομένως συνολικά το κόκκινο κρασί αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου.

Διαβάστε ακόμη...