Ζήσης Ψάλλας
Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε υγιείς. Αυτό οφείλεται στις βιταμίνες τους, τις φυτικές ίνες και σε ορισμένα φυτοχημικά που μπορεί να έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Η τακτική κατανάλωση φρούτων βοηθά στην πρόληψη ασθενειών όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου.
Αλλά ποια φρούτα ή λαχανικά είναι καλύτερα; Οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών και των φυτοχημικών ποικίλλουν από το ένα φρούτο στο άλλο. Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα επίσης ποικίλλει. Στα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, υπάρχει περισσότερη γλυκόζη από φρουκτόζη ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα μήλα και τα αχλάδια. Τα φρούτα ποικίλλουν επίσης ως προς τον γλυκαιμικό τους δείκτη, την επίδραση που έχουν στο σάκχαρο του αίματός μας (γλυκόζη).
Σύμφωνα με μια μελέτη, η υψηλότερη κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ειδικά μύρτιλων, σταφυλιών και μήλων, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Όμως η κατανάλωση πορτοκαλιών, ροδάκινων, δαμάσκηνων και βερίκοκων δεν είχε κανένα σημαντικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα τελευταία δεν είναι καλά φρούτα.
Ακόμη, ορισμένα στάδια στην ωρίμανση των καρπών έδειξαν καλύτερες επιδράσεις στην υγεία. Οι βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν εκ φύσεως στα φρούτα αλλάζουν με την ωρίμανση των ωρίμανση των καρπών και ουσιαστικά πρόκειται για πολύπλοκες χημικές διεργασίες. Για παράδειγμα, με την ωρίμανση προκύπτουν αλλαγές στο χρώμα, τη γεύση, τη μυρωδιά και την υφή. Γενικά τα φρούτα είναι πιο νόστιμα όταν ωριμάσουν αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα άγουρα φρούτα περιέχουν συνήθως πιο σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να συμπεριφέρονται σαν φυτικές ίνες αλλά με την ωρίμανση διασπώνται σε σάκχαρα.
Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα φυτοχημικά, συμβαίνει το αντίθετο, συνήθως αυξάνονται με την ωρίμανση. όπως και τα σάκχαρα. Ωστόσο, η υπερβολική ωρίμανση οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών μετά τη συγκομιδή. Συνδέεται επίσης με το μαλάκωμα του φρούτου και τη γενική απώλεια της αισθητηριακής αποδοχής.
Τα φρούτα μπορούν να υποστούν επεξεργασία με κονσερβοποίηση, κατάψυξη, ξήρανση, τεμαχισμό, πολτοποίηση ή να γίνουν πουρές ή χυμός. Η επεξεργασία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλειες θρεπτικών συστατικών, λόγω της μακράς αποθήκευσης, της θέρμανσης και της ψύξης. Επιπλέον οι κονσέρβες περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ως σιρόπι και συντηρητικά, και άρα να είναι μια λιγότερο υγιεινή επιλογή.
Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων αντί της κατανάλωσης χυμού φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη υγεία. Μια μελέτη που έδωσε στους συμμετέχοντες ολόκληρα φρούτα πριν από ένα γεύμα διαπίστωσε ότι οδήγησε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο από ό,τι αν έπιναν χυμό. Επιπλέον, όσοι τρώνε ολόκληρα φρούτα φαίνεται πως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, αν και άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι χυμοί με πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να είναι το πραγματικό πρόβλημα.