Ποια είναι η καλύτερη μάσκα;

Ζήσης Ψάλλας

Ποια είναι η καλύτερη μάσκα κατά του κορωνοϊού; Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επινόησε ένα πείραμα για να εξετάσει πόσο καλά 20 κοινά υλικά μπορούν να φιλτράρουν σωματίδια μεγέθους του κορωνοϊού SARS-COV-2 που τρέχουν με ταχύτητα βήχα. Σχεδίασε μια συσκευή που κράταγε ένα δείγμα υφάσματος διαμέτρου περίπου 2,5 εκατοστών. Ο αέρας στη συνέχεια πέργανε από αυτό το δείγμα με ταχύτητα 16,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο -ως προσημείωση του βήχα. Δύο μετρητές σωματιδίων μέτραγαν τη συγκέντρωση των μικρών σωματιδίων στον αέρα πριν και μετά τη διέλευση από το υλικό. 

Κατά τη διάρκεια των υψηλών ταχυτήτων βήχα, ακόμη και οι μάσκες N95 φιλτράρουν μόνο το 53% των μικρών σωματιδίων. Οι χειρουργικές μάσκες φιλτράρουν το 48%. Τα βαριά υφάσματα με χαμηλή διαπερατότητα, όπως το τζιν, παρείχαν την καλύτερη προστασία αλλά αυτά δυσκολεύουν την αναπνοή και ως εκ τούτου δεν είναι ιδανικά για μάσκες.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα πιο κατάλληλα υφάσματα περιλάμβαναν το μάλλινο με απόδοση φιλτραρίσματος 36% και το βαμβακερό καπιτονέ, με απόδοση 35%. Τα άλλα υφάσματα είχαν απόδοση κάτω του 25%. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι επιστρώσεις των υφασμάτων ανεβάζουν την απόδοσή τους. Για παράδειγμα, μια μάσκα με επιπλέον στρώση βαμβακιού και άλλων υλικών είναι σε θέση να φιλτράρει τα σωματίδια κατά 60%, δηλαδή πάνω από την N95!

Όλα τα παραπάνω ποσοστά αντιπροσωπεύουν μόνο την ικανότητα του υφάσματος να φιλτράρει τα σωματίδια και δεν λαμβάνει υπόψη την ευχρηστία της μάσκας, η οποία είναι κεντρική για τη σωστή προστασία του εαυτού μας και των άλλων. Η προσαρμογή στο πρόσωπό μας είναι πολύ σημαντική. Εάν τα κενά που αφήνει η μάσκα είναι μεγάλα δεν θα έχετε καλή προστασία. 

Σχετικά με τις χειρουργικές μάσκες, πρέπει να ξέρετε ότι δεν αποτελούνται από ένα οποιοδήποτε απλό υλικό που καλύπτει τη μύτη και το στόμα. Είναι προϊόντα για τα οποία απαιτείται να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ώστε να παρέχουν επαρκή προστασία. Οι χειρουργικές μάσκες ρυθμίζονται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην ηπειρωτική Κίνα αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές απαιτήσεις στο Χονγκ Κονγκ. Λόγω του δυνητικού κινδύνου που σχετίζεται με τις κινεζικές χειρουργικές μάσκες, υπάρχει ανησυχία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι ψεύτικα ή πλαστά προϊόντα ενδέχεται να διακινούνται στην αγορά.

 

Διαβάστε ακόμη...