Ποια είναι η ευεργετική δράση του σουσαμιού

 
Ανάµεσα στα εδέσµατα που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι µας κάθε νηστίσιµη περίοδο, περίοπτη θέση έχουν αυτά από σουσάµι, όπως ο χαλβάς.


Το ταχίνι είναι το βασικό συστατικό πολλών από τα τρόφιµα που καταναλώνουµε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Όταν όµως διαπιστώσετε πόσο ευεργετικό είναι, είναι βέβαιο ότι θα το βάλετε και στο καθηµερινό σας τραπέζι.

Κατά της χοληστερόλης

Στο σουσάµι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόµενες λιγνάνες, µε κυριότερες από αυτές τη σεσαµίνη και τη σεσαµινόλη.

Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εµποδίζοντας την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης στον οργανισµό.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σηµαντικό, καθώς σήµερα είναι γνωστό ότι η οξείδωση της εν λόγω λιποπρωτεΐνης αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σηµαντικό αίτιο για τη δηµιουργία αθηροσκλήρωσης (εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώµατα των αγγείων µε επακόλουθο τη στένωσή τους).

Παράλληλα, τελευταίες µελέτες αποδεικνύουν µια σηµαντική µείωση της απορρόφησης και συνάµα αύξηση του ρυθµού αποµάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισµό, όπως επίσης και µείωση της ενδογενούς σύνθεσής της µετά την κατανάλωση αυτών των ουσιών του σουσαµιού.

Υπέρµαχος της καρδιάς

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία αρτηριακής πίεσης και άλλοι συγκεκριµένοι µηχανισµοί οξείδωσης των λιπών στον οργανισµό αποτελούν βασικές αιτίες εµφάνισης στεφανιαίας νόσου, αντιλαµβάνεται πόσο ευεργετική είναι η ενίσχυση της διατροφής µας µε συστατικά όπως αυτά που περιέχονται στο σουσάµι και τα προϊόντα του, έναντι των παραπάνω παραγόντων κινδύνου.

Αν λοιπόν θέλετε να ενισχύσετε την καρδιά σας, οι τροφές αυτές πρέπει να συγκαταλέγονται στις πρώτες σας επιλογές.

Και της υπέρτασης

Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά στην επίδραση των λιγνανών του σουσαµιού στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης.

Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί από µια σειρά µελετών οι οποίες είχαν εντυπωσιακά αποτελέσµατα, καθώς βρέθηκε ότι σε υπερτασικά πειραµατόζωα στα οποία δόθηκαν συστατικά σουσαµιού µειώθηκε σηµαντικά η αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η δοµή των τοιχωµάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου και βρίσκεται ένας µηχανισµός ρύθµισης της πίεσης του οργανισµού.

Γενικότερα διαφαίνεται µια αξιοσηµείωτη αντιυπερτασική δράση του σουσαµιού, η οποία µπορεί να αποβεί ευεργετική τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και ως συµπληρωµατικό µέσο θεραπείας της υπέρτασης.

Για γερά κόκαλα

Πέρα όµως από τη συµβολή του στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, το σουσάµι και τα προϊόντα του αποτελούν και εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Και µάλιστα ασβεστίου που βιοδιατίθεται (απορροφάται και αξιοποιείται) πολύ καλύτερα από ό,τι από άλλες µη ζωικές πηγές.

Αυτό συµβαίνει επειδή στο σουσάµι εµπεριέχονται λιγότερα φυτικά οξέα, που σήµερα γνωρίζουµε πως «εµποδίζουν» τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές.

Σε αυτό το σηµείο αξίζει να αναφέρουµε πως, αν και η «αποφλοίωση» του σουσαµιού προκειµένου να µετατραπεί σε ταχίνι οδηγεί σε απώλειες ασβεστίου, επειδή µαζί µε το φλοιό αποµακρύνονται και ποσά φυτικών οξέων, το ασβέστιο που παραµένει είναι µεν λιγότερο, αλλά απορροφάται καλύτερα! Καταλαβαίνουµε λοιπόν ότι πρόκειται για µια τροφή που θωρακίζει και τα οστά µας συµβάλλοντας στην καλή γενική µας υγεία.

Το σουσάµι περιέχει πρωτεΐνες χαµηλής βιολογικής αξίας, όταν όµως συνδυάζεται µε άλλες φυτικές τροφές, η αξία τους αυξάνεται σηµαντικά. Αυτό συµβαίνει π.χ. στο χούµους, που φτιάχνεται από ταχίνι και ρεβίθι.

Τα συστατικά του

Το σουσάµι είναι µια εξαιρετική πηγή βιταµίνης Ε, η οποία θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρµα, ενώ περιέχει και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β που ενισχύουν το νευρικό µας σύστηµα. Επίσης η πλειοψηφία των λιπιδίων του είναι «καλά» λιπαρά οξέα (µονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ενώ περιέχει και φώσφορο, µαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Όσο για τις θερµίδες του, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες (100 γρ. σουσάµι αποδίδουν 566 θερµίδες), ωστόσο η κατανάλωσή του µε µέτρο µπορεί να µας αποφέρει µόνο οφέλη.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *