Ποδόσφαιρο κατά της υπέρτασης

 
Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι η απάντηση στους άνδρες μέσης ηλικίας που υποφέρουν από υπέρταση. Η άσκηση που προσφέρει η προπόνηση ποδοσφαίρου προσφέρει βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστασία από τα εγκεφαλικά. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Medicine and Science in Sports and Exercise».


Δανοί ερευνητές μελέτησαν τις τιμές και την γενικότερη κατάσταση 33 ανδρών ηλικίας 33 έως 54 ετών με ελαφριά και μέτρια υπέρταση για 6 μήνες. Η μία ομάδα αυτών ακολούθησε μια δίωρη προπόνηση ποδοσφαίρου μια φορά την εβδομάδα και η δεύτερη ομάδα μόνο τις οδηγίες των γιατρών για διατροφή και παρακολούθηση πίεσης. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εξαμήνου 3 στους 4 άνδρες είχαν κανονικές τιμές πίεσης. Για την ακρίβεια μέσα στους 6 μήνες οι άνδρες της ομάδας ποδοσφαίρου μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση σχεδόν κατά 10mmHg, αύξησαν το επίπεδο συγκέντρωσης οξυγόνου στον οργανισμό και της αντοχής τους κατά 10% και μείωσαν το βάρος τους κατά 2 κιλά.

Η προπόνηση μάλιστα τους χάρισε συνολικά καλύτερη φυσική κατάσταση και τους έκανε πιο άνετες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, τα ψώνια κτλ.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα προσπαθώντας να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο επιδρά στη λειτουργία της καρδιάς.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *