Πλησιάζει το τέλος της… αϋπνίας

F58C0FDA529BE7088D1E5F63E7386499.jpg

  Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία πιστεύουν ότι μπορούν να εντοπίσουν στον εγκέφαλο του ανθρώπου το «διακόπτη» που «λέει» στον οργανισμό του πότε έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εύρεση μιας θεραπείας για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου, όπως για παράδειγμα της αϋπνίας.

Οι νευρολόγοι πιστεύουν ότι ο «διακόπτης» αυτός λειτουργεί ρυθμίζοντας νευρώνες ή νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

«Όταν κανείς είναι κουρασμένος οι νευρώνες αυτοί στον εγκέφαλο ‘ουρλιάζουν’, στέλνοντας το άτομο για ύπνο» ανέφερε ο καθηγητής Gero Miesenböck.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα επάνω σε μύγες των φρούτων, αφαιρώντας το «διακόπτη» αυτό προκειμένου να δημιουργήσουν έντομα με αϋπνίες και είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει ένας «αντίστοιχος» μηχανισμός στον ανθρώπινο οργανισμό, γράφει ο Ben Spencer στη Daily Mail.

Οι μύγες στις οποίες έλειπαν αυτοί οι νευρώνες παρουσίασαν αστάθεια στον ύπνο τους, εμφάνισαν αϋπνία και κοιμόντουσαν σε ακανόνιστες ώρες. Επίσης, παρουσίασαν ελλείψεις και δυσκολίες στη μάθηση και τη μνήμη, όπως ακριβώς συμβαίνει με την απώλεια ύπνου στους ανθρώπους.

«Υπάρχει ένα παρόμοιο δίκτυο νευρώνων σε μια περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτοί οι νευρώνες παραμένουν ηλεκτρικά ενεργοί κατά τη διάρκεια του ύπνου, και όπως συμβαίνει με τα κύτταρα των μυγών, είναι αυτά που ‘στέλνουν’ το άτομο για ύπνο» πρόσθεσε ο Dr Jeffrey Donlea.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενεργοποιούν αυτό το διακόπτη, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της αϋπνίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.