Οι ερευνητές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Αρχεία της Δερματολογίας (Archives of Dermatology), διαπίστωσαν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως σε πάσχοντες από βαριάς μορφής ψωρίαση, οι οποίοι διατρέχουν κατά 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη σε σχέση με τους μη πάσχοντες, λαμβανομένων υπ’ όψιν άλλων παραγόντων υγείας όπως το βάρος, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Είναι μια αρκετά διαδεδομένη δερματολογική πάθηση. Εμφανίζεται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και οπουδήποτε, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Το ψωριασικό δέρμα παρουσιάζει ένα ή όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά: λέπια, πάχυνση και φλεγμονή.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υπαινιχθεί ότι η πάθηση συνδέεται με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος καρδιακό νόσημα, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ άλλες έρευνες έχουν ήδη συνδέσει την ψωρίαση με τον διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλης έκτασης φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα που παρατηρείται τόσο σε πάσχοντες από ψωρίαση όσο και σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 μπορεί να εξηγήσει την σχέση ανάμεσα στις δύο παθήσεις. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή μέσω αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος κι έτσι αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.
Ενας άλλος πιθανός παράγοντας είναι ότι οι πάσχοντες από ψωρίαση είναι πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη και να γυμνάζονται λιγότερο, γεγονός που εξηγεί την διαφορά στα ποσοστά των κρουσμάτων διαβήτη, είπε ο Ρόμπερτ Κίρσνερ, δερματολόγος στην Ιατρική Σχολή Μίλερ του Μαϊάμι, ο οποίος έχει μελετήσει την πάθηση αλλά δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Πάντως, μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η ψωρίαση προκαλεί άμεσα διαβήτη και όπως πρόσθεσε η Αζφαρ δεν έχουν εκπονηθεί μελέτες που να δείχνουν με βεβαιότητα ότι οι αλοιφές, τα χάπια ή οι ενέσεις που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ψωρίασης αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσει ο πάσχων διαβήτη.