Πιθανό τεστ για τον καρκίνο στο πάγκρεας

D1A4B737B1C11128F17C37BB3775DF44.jpg

  Είναι η τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξέταση για την έγκαιρη διάγνωσή του. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα η θεραπεία της να είναι προβληματική και η πρόγνωση κακή.

Μία νέα αιματολογική εξέταση μπορεί μια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο, αναφέρουν οι Δανοί επιστήμονες. Με απλά λόγια, το τεστ αναζητά συγκεκριμένα μοτίβα σε τμήματα γενετικού υλικού, στο λεγόμενο microRNA, η εμφάνιση των οποίων σχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Η ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Nicolai Schultz από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης ανέλυσε το αίμα σε περισσότερους από 400 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος και το συνέκρινε με περίπου 300 υγιή άτομα και 25 ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα. Τα αποτελέσματα τους οδήγησαν σε δύο συγκεκριμένα τεστ microRNA, που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Συμπληρώνουν, ωστόσο, οι επιστήμονες ότι ένα μειονέκτημα των εξετάσεων αυτών είναι ο μεγάλος αριθμός ψευδών θετικών αποτελεσμάτων και ξεκαθαρίζουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να γνωρίζουν αν είναι δυνατό να διαγνωστεί με ακρίβεια ο καρκίνος του παγκρέατος σε ασθενείς με υψηλά ποσοστά επιβίωσης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *