Πιθανό κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στη Νορβηγία

A1211BA80C0B09FCF678A247D23128D7.jpg

  H Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να έχει εντοπίσει ένα «πιθανό» κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ΣΕΒ), απηύθυνε όμως έκκληση στους καταναλωτές να μην πανικοβληθούν, υπογραμμίζοντας ότι ενδέχεται να πρόκειται για μία άτυπη παραλλαγή της νόσου, που δε σχετίζεται με την επιδημία που ξέσπασε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1990.

Αφού τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε μια αγελάδα 15 ετών κατέδειξαν ότι πρόκειται για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τα αποτελέσματα και της δεύτερης εξέτασης ενισχύουν τις υποψίες για ένα κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων», ανακοίνωσε σήμερα το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικής.

«Υποψιαζόμαστε έντονα ότι πρόκειται για μία πιθανή παραλλαγή της ΣΕΒ» δήλωσε ένας αξιωματούχος της Αρχής Ελέγχου των Διατροφικών Προϊόντων της χώρας, ο Μπγιορν Ρέτε Κνούντσεν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Oι νορβηγικές αρχές έσπευσαν πάντως να διαχωρίσουν την κλασσική μορφή της νόσου, που προήλθε από τις τροφές με ζωικές πρωτεΐνες –που απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη από το 2011– και την άτυπη παραλλαγή της νόσου που ενδέχεται να έχει εντοπιστεί στις ηλικιωμένες αγελάδες όπως η συγκεκριμένη στη Νορβηγία και έχει καταγραφεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Η οριστική διάγνωση αναμένεται να γίνει σε ένα ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς στη Βρετανία.

«Πολλοί άνθρωποι θα θυμηθούν χωρίς καμιά αμφιβολία το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βρετανία τη δεκαετία του 1990, όμως πρόκειται για μια τελείως διαφορετική κλίμακα», δήλωσε μια άλλη αξιωματούχος της Αρχής, η Σόλφριντ Όμνταλ, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τις αρχές, η κατανάλωση βοδινού κρέατος και αγελαδινού γάλακτος δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *