Πιο παχουλά τα πρωτότοκα αγόρια

DF55B2A7171711DF18BEAE35E1711514.jpg

  Έρευνα έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι γιοι τείνουν να είναι πιο παχουλοί στη μέση ηλικία απ’ ό,τι εκείνοι που γεννήθηκαν στη συνέχεια. Επίσης, δυσκολεύονται περισσότερο να μετατρέψουν τα σάκχαρα των τροφών σε ενέργεια και είναι πιθανό να είναι πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες από το διαβήτη μέχρι τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά.

Πριν όμως οι πρωτότοκοι βάλετε κι άλλη μία έγνοια στο μυαλό σας λάβετε υπόψη σας ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Auckland παραδέχτηκαν ότι η έρευνά τους δεν ήταν η πλέον αξιόπιστη (εξέτασαν λίγους μόνο άνδρες που ήταν ήδη παχύσαρκοι -και όχι γυναίκες- από την ίδια περιοχή και όχι αδέρφια αλλά προερχόμενους από διαφορετικές οικογένειες).

Στη διαδικασία της έρευνας συνέκριναν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων από 26 πρωτότοκους και 24 δευτερότοκους παχουλούς Νεοζηλανδούς μέσης ηλικίας (ανάμεσα στα 40 και τα 50). Παρ’ όλα αυτά οι πρωτότοκοι ήταν πιο παχουλοί και στο όριο να χαρακτηριστούν παχύσαρκοι. Κανένας από αυτούς δεν είχε διαβήτη, αλλά οι πρωτότοκοι δυσκολεύονταν περισσότερο να μετατρέψουν τα σάκχαρα των τροφών σε ενέργεια. Αυτό αύξανε την πιθανότητά τους να αναπτύξουν διαβήτη, καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, αλλά και εγκεφαλικό.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά γεννιούνται πιο ελαφριά αλλά παίρνουν περισσότερο βάρος στη νηπιακή ηλικία. Επίσης, έχουν υψηλότερη χοληστερίνη και άλλα επιβλαβή λιπίδια στο αίμα τους στην εφηβεία.

Η τελευταία αυτή έρευνα δείχνει ότι αυτή η τάση συνεχίζει και στα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάζει την υγεία οι επιστήμονες θεωρούν ότι λογικά έχει να κάνει με τη ζωή στη μήτρα.

Στη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης μίας γυναίκας οι αρτηρίες του πλακούντα (που «ταΐζει» το έμβρυο) βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης. Αυτό μπορεί να επηρεάζει το πώς και πόσο μεγαλώνει το έμβρυο και να το «προγραμματίζει» να προσπαθήσει να πάρει περισσότερο βάρος αργότερα στη ζωή για να ισοφαρίσει… Οι επόμενες εγκυμοσύνες δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα γιατί οι αρτηρίες έχουν πλέον ωριμάσει και παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση, οπότε και τα έμβρυα ταΐζονται με μεγαλύτερη επάρκεια.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *