Πιο κοντά στο καθολικό εμβόλιο για την γρίπη

4C3400108023D673A8A98FF5F3B845C6.jpg

  Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου που θα μπορεί να καταπολεμήσει ακόμη και τα νέα στελέχη της γρίπης των πτηνών και των χοίρων βρίσκονται οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) χρησιμοποίησαν την πανδημία της γρίπης των χοίρων το 2009 ως φυσικό πείραμα, για να καταλάβουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τον ιό της γρίπης, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Ζήτησαν από 342 υπαλλήλους και φοιτητές του ICL να δώσουν δείγματα αίματος και ρινικών εκκριμάτων.

Κατόπιν, κάθε τρεις εβδομάδες και έως τη λήξη της πανδημίας, οι ερευνητές τούς ζητούσαν να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια, με τα οποία θα ενημέρωναν για την κατάσταση της υγείας τους και για το αν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα της γρίπης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν είχαν αρρωστήσει ή είχαν εκδηλώσει ηπιότερα συμπτώματα, είχαν περισσότερα CD8 T κύτταρα στο αίμα τους. Ο συγκεκριμένος τύπος κυττάρων παραγόταν από το ανοσοποιητικό σύστημα και σκότωνε τον ιό της γρίπης, στοχεύοντας στον πυρήνα του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ένα εμβόλιο που μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή CD8 T κυττάρων στον οργανισμό, θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη από τους ιούς της γρίπης.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani από το Εθνικό Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόνων του ICL, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Εμφανίζονται συνεχώς νέα στελέχη γρίπης, μερικά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Το στοίχημα είναι να φτιάξουμε ένα καθολικό εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό απέναντι σε όλα τα στελέχη. Αποδείχθηκε ότι τα CD8 T κύτταρα μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση της λοίμωξης. Πλέον, μπορούμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός εμβολίου, που θα προστατεύσει τον κόσμο από μελλοντικές πανδημίες».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η γρίπη σκοτώνει 250.000-500.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Τα σημερινά εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο τα κοινά στελέχη της γρίπης, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία προλαμβάνουν τη λοίμωξη. Ωστόσο είναι πάντα ένα βήμα πίσω, καθώς οι ιοί μεταλλάσσονται και δημιουργούνται νέα στελέχη, εξέλιξη που απαιτεί τη δημιουργία νέων εμβολίων κάθε φθινόπωρο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *