Πιο κοντά στη γενετική ταυτότητα του καρκίνου

0565C84DBBE0259ACDBA7BCE58FE7907.jpg

  Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στη χαρτογράφηση όλων των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εξετάζοντας 12 συνηθισμένους τύπους καρκίνου, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington στο Saint Louis ταυτοποίησαν 127 επαναλαμβανόμενα μεταλλαγμένα γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με τη δημιουργία και την ανάπτυξη διαφόρων ειδών όγκων στο ανθρώπινο σώμα. Η ανακάλυψη αυτή θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία διαγνωστικών εργαλείων και εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά περιοδικά, στο Nature, δείχνει ότι κάποια από τα ίδια γονίδια που είναι συχνά μεταλλαγμένα σε συγκεκριμένους καρκίνους μπορεί να ανιχνευθούν και σε ανθρώπους που νοσούν από φαινομενικά τελείως διαφορετικούς όγκους. Για παράδειγμα ένα γονίδιο μεταλλαγμένο στο 25% των περιπτώσεων λευχαιμίας ανιχνεύεται στη μελέτη αυτήν και σε όγκους στο στήθος, το ορθό, το κεφάλι και το λαιμό, το νεφρό, τον πνεύμονα, τις ωοθήκες και τη μήτρα.

Βασισμένοι σε αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές οραματίζονται ένα τεστ που θα βρίσκει «λάθη» σε «καρκινικά» γονίδια και θα αποτελεί εξέταση ρουτίνας για όλους τους καρκινοπαθείς. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου τεστ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη θεραπεία, που θα βασίζεται στη μοναδική γενετική ταυτότητα των όγκων του καθενός.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Πολλοί ογκολόγοι και επιστήμονες αναρωτιόνταν αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία πλήρη λίστα με καρκινικά γονίδια. Νομίζω ότι φτάνουμε πιο κοντά σε αυτό.», δήλωσε η Δρ. Li Ding από το Πανεπιστήμιο Washington, βασική συγγραφέας της έρευνας, που ανέλυσε τα γονίδια από 3281 όγκους.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να ταυτοποιήσουν γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των καρκινοπαθών αλλά και γονίδια που προκαλούν μεν όγκους αλλά με καλύτερη ή χειρότερη πρόγνωση κατά περίπτωση.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *