Πιο κοντά σε ένα λειτουργικό βιονικό χέρι

E7640FAB768296B3BC609597C07F1FF8.jpg

  Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the National Academy of Sciences» παρουσιάζει ένα σημαντικό βήμα προς την τελειοποίηση μίας νέας τεχνολογίας που αν εφαρμοστεί επιτυχώς θα αυξήσει τη δεξιότητα και την κλινική βιωσιμότητα των προσθετικών μελών.

«Για να αποκατασταθεί η αισθητηριακή και κινητική λειτουργικότητα ενός χεριού δεν χρειάζεται μόνο να αποκατασταθούν τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο χέρι για να το κινεί αλλά και εκείνα που στέλνει το χέρι πίσω στον εγκέφαλο», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Silman Bensmaia, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας και Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνέχισε λέγοντας «Πιστεύουμε ότι το κλειδί είναι να μάθουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος του ανέπαφου οργανισμού διαχειρίζεται τα αισθητηριακά ερεθίσματα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να επαναπαράγουμε αυτήν την πρακτική μέσω της νευρολογικής δραστηριοποίησης του εγκεφάλου.»

Η εν λόγω έρευνα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ (DARPA) που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό άνω άκρο που θα αποκαταστήσει την κίνηση και την αίσθηση σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Η ομάδα του καθηγητή Bensmaia στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δουλεύουν κυρίως επάνω στις αισθητηριακές ικανότητες αυτών των προσθετικών μελών.

Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων μπορούν να αποτελέσουν ένα σύνολο οδηγιών που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ρομποτικό χέρι ώστε να υπάρχει αισθητηριακή ανατροφοδότηση στον εγκέφαλο μέσω ενός νευρολογικού interface. Έτσι, πιστεύεται ότι αυτού του είδους τα προσθετικά μέλη θα έρθουν πιο κοντά στο να μπουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *