Πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη οι νέοι πατεράδες

B287B6D6C9CF940D035BB92AE7E16692.jpg

  Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών μετά τη γέννηση ενός παιδιού, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η Wikipedia, όμως ανάλογο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης μετά την απόκτηση ενός παιδιού διατρέχουν και οι άντρες, που γίνονται πατεράδες.

Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, οι άντρες που γίνονται μπαμπάδες γύρω στα 25 τους χρόνια είναι πιο πιθανό να υποκύψουν, έως και κατά 68% τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

«Δεν είναι μόνο οι νέες μαμάδες που χρειάζεται να παρακολουθούνται για εκδήλωση κατάθλιψης, αλλά και οι μπαμπάδες. Η γονική κατάθλιψη έχει αρνητικές συνέπειες στα παιδιά καθώς επηρεάζει τη σχέση με τους γονείς τους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους» ανέφερε στη Daily Mail ο καθηγητής παιδιατρικής Craig Garfield.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πατεράδες που έπασχαν από κατάθλιψη κατέφευγαν στη χρήση σωματικής βίας κατά των παιδιών τους πιο συχνά, ενώ αλληλεπιδρούσαν μαζί τους λιγότερο και ήταν πιο πιθανό να είναι στρεσαρισμένοι και να τα αμελούν.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, αυτά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ομιλίας και αναπτυξιακές δυσκολίες, καθώς επίσης συμπεριφορικά προβλήματα και διαταραχές στη συμπεριφορά.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 10.000 άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Paediatrics.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *