Πιο επικίνδυνη για καρδιακή ανεπάρκεια η κολπική μαρμαρυγή

Με μια μεγαλύτερη και σοβαρότερη γκάμα κινδύνων από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, σχετίζεται η συχνότερη αρρυθμία της καρδιάς, η κολπική μαρμαρυγή, επηρεάζοντας αρνητικά όλο το σώμα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι κίνδυνοι λόγω της μαρμαρυγής περιλαμβάνουν την καρδιακή ανακοπή σε βαθμό μεγαλύτερο από το εγκεφαλικό, καθώς επίσης το έμφραγμα, τις χρόνιες παθήσεις των νεφρών, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κ.α.

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ήταν ήδη γνωστός, όμως η νέα μελέτη δείχνει πως οι άλλοι κίνδυνοι μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον δρα Αγιοντέλε Οντουτάγιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 104 σχετικών μελετών που αφορούσαν συνολικά πάνω από εννέα εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 588.000 είχαν κολπική μαρμαρυγή.

Η ανάλυση έδειξε ότι η εν λόγω καρδιακή αρρυθμία αυξάνει περισσότερο από όλα (πενταπλασιάζει) τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, καθώς αυξάνει τον απόλυτο κίνδυνο κατά 11 περιστατικά ανά 1.000 ανθρωποέτη (δηλαδή έτη παρακολούθησης ενός ανθρώπου).

Αυξάνει ακόμη σε μικρότερο βαθμό, κατά 1,6 φορές, τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας (6,6 περισσότερα περιστατικά ανά 1.000), θνησιμότητας από κάθε αιτία (3,8 ανά 1.000) και ισχαιμικής νόσου-εμφράγματος (1,4 ανά 1.000).

Η κολπική μαρμαρυγή διπλασιάζει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και αυξάνει κατά 2,3 φορές τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (που προκαλείται από θρόμβωση).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *