– Υποδόρια: Είναι το λίπος που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα.
– Ενδοκοιλιακά: Το λίπος αυτό είναι ανάμεσα στα όργανα μας και, σε αντίθεση με το υποδόριο, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει.
Το ενδοκοιλιακό λίπος είναι φυσιολογικό να υπάρχει, αλλά η υπερβολική εναπόθεση λίπους ενδοκοιλιακά αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ορισμένα είδη καρκίνου.
Όπως και το υποδόριο λίπος, έτσι και το ενδοκοιλιακό, συσσωρεύεται με την αύξηση του βάρους, αλλά το αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος δεν παρατηρείται μόνο σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος μπορεί να παρατηρηθεί και σε άτομα φυσιολογικού βάρους – ιδιαίτερα σε αυτά που δεν ασκούνται.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη, ότι το ενδοκοιλιακό λίπος τείνει να αυξάνει με την πάροδο του χρόνου.
Τι σημαίνει όμως αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος;
Έχει φανεί μετά από έρευνες ότι η περιφέρεια μέσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για την εκτίμηση της ύπαρξης ή μη αυξημένου ενδοκοιλιακού λίπους.
Συγκεκριμένα, γυναίκες με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 80 εκατοστά και άνδρες με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 94 εκατοστά θα πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος από μόνοι τους, ενώ γυναίκες και άνδρες με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 88 και 102 εκατοστά αντίστοιχα, θα πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια προς τον στόχο αυτό.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο άτομα με το ίδιο ύψος και το ίδιο βάρος, αλλά με διαφορετική κατανομή του λίπους στο σώμα, με το πρώτο άτομο να εναποθέτει το περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ το δεύτερο στην περιοχή των γοφών.
Το πρώτο άτομο έχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά σε σχέση με το δεύτερο, καθώς έχει μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και άρα περισσότερο ενδοκοιλιακό λίπος.
Πώς θα κρατήσουμε το ενδοκοιλιακό μας λίπος σε χαμηλά επίπεδα ή πώς θα το μειώσουμε αν είναι ήδη αυξημένο;
Άσκηση: Η άσκηση μπορεί να μας προστατέψει από τη συσσώρευση λίπους ενδοκοιλιακά και μπορεί να μειώσει το ενδοκοιλιακό λίπος που ήδη υπάρχει.
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να βοηθήσει αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη τα έχει η έντονη άσκηση, π.χ. τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, γρήγορο κολύμπι κ.ά.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Διατηρώντας ένα χαμηλό βάρος, οι πιθανότητες συσσώρευσης λίπους ενδοκοιλιακά είναι μικρότερες.
Διατροφή: Τοπικό αδυνάτισμα δεν υπάρχει, ούτε υπάρχουν τρόφιμα που στοχεύουν στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους ειδικά.
Όμως μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία, επάρκεια σε φυτικές ίνες και σπάνια κατανάλωση γρήγορου φαγητού, ροφημάτων και άλλων τροφών πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες, κορεσμένο και trans λίπος μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση χαμηλού ενδοκοιλιακού λίπους.
Ύπνος: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο επαρκής ύπνος (περισσότερες από 6-7 ώρες ύπνουν ημερησίως) σχετίζεται με μειωμένο ενδοκοιλιακό λίπος.
Στρες: Δυστυχώς στις συνθήκες στις οποίες ζούμε, το στρες είναι αναπόφευκτο και μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας με πολλούς τρόπους συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του ενδοκοιλιακού λίπους.
Πηγή: mednutrition.gr