Πιο «ανθεκτικές» στο μελάνωμα οι γυναίκες από τους άντρες

 
Οι γυναίκες που εμφανίζουν μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με τους άνδρες, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν λιγότερο από μεταστάσεις και την επανεμφάνιση της νόσου μετά την θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με επικεφαλής τον Άριεν Τζόοσε του τμήματος δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής του ολλανδικού πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας “Journal of Clinical Oncology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενη μελέτη, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μελάνωμα είναι λιγότερο θανατηφόρο στην περίπτωση των γυναικών. Οι επιστήμονες δεν έχουν πάντως ξεκαθαρίσει ακόμα γιατί τα δύο φύλα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στην πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση) κάλυψε περισσότερους από 2.600 ασθενείς για χρονικό διάστημα δύο έως 12 ετών. Από αυτούς, 366 άνδρες και 267 γυναίκες πέθαναν από μελάνωμα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες -τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση- έχουν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από μελάνωμα, ενώ εξίσου μικρότερη είναι η πιθανότητα για αυτές να επανεμφανίσουν όγκο στο δέρμα τους και να κάνουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες και σε άλλα σημεία του

Προηγούμενες έρευνες είχαν υποθέσει ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με το μελάνωμα μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, πέρα από τους βιολογικούς, όπως στο ότι οι γυναίκες επισκέπτονται πιο γρήγορα δερματολόγο μόλις δουν κάτι ύποπτο στο δέρμα τους και έτσι έχουν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και πιο έγκαιρη θεραπεία.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις για τη διαφορά είναι γενετικές, ορμονικές, μεταβολικές, ανοσολογικές κ.α. Όποιος και είναι ο μηχανισμός, τελικά υπάρχει κάτι που σχετίζεται με το φύλο (είτε βιολογικό, είτε περιβαλλοντικό – συμπεριφορικό, είτε και τα δύο) και το οποίο κάνει τον καρκίνο του δέρματος να αναπτύσσεται με πιο επικίνδυνο τρόπο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι από τους θανάτους από μελάνωμα κάθε χρόνο, μόνο το 35% περίπου αφορούν τις γυναίκες και το 65% τους άνδρες.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *