PhRMA Innovation Forum: Σχέδιο νόμου θέτει εμπόδια στην καινοτομία στο χώρο της Υγείας

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας πλήττει καίρια την καινοτομία στο χώρο της Υγείας, σε μία εποχή μάλιστα που η αξία της είναι περισσότερο ξεκάθαρη από ποτέ.  

Τα μέλη του PhRMA Innovation Forum (PIF) εκφράζουμε δημόσια και έντονα τη δυσαρέσκεια μας για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, με το οποίο μεταβάλλεται ο μηχανισμός επιμερισμού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback). 

Η ανακατανομή αυτή με κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την μείωση του clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο για μια ακόμα χρονιά. Αντ’ αυτού το μόνο που επιτυγχάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η αναδιανομή του βάρους από τα γενόσημα και τα παλιά φαρμακευτικά προϊόντα, στα νέα και καινοτόμα, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται η κοινωνία μας, εν μέσω πανδημίας.  

Τιμωρεί έτσι την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία  με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.  Πόσο μάλλον που προτείνεται αναδρομική ισχύς από 1/1/2020, καταλύοντας κάθε έννοια  προβλεψιμότητας, που είναι βασική αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας. 

Ειδικά για τα νοσοκομειακά φάρμακα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αποσύρσεις κρίσιμων για την δημόσια υγεία φαρμάκων, δεδομένου ότι στο χώρο αυτό οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate & clawback) ήδη υπερβαίνουν το 50% -70%. 

Ως Σύνδεσμος έχουμε επεξεργαστεί μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του εξαγγελλόμενου μέτρου και την ενεργοποίηση ουσιαστικού διαλόγου για την επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Διαβάστε ακόμη...