Περισσότερο επιρρεπείς στη σχιζοφρένεια οι αριστερόχειρες

C585349FDA840D28EC51268C5CF2A2EF.jpg

  Οι αριστερόχειρες είναι πιο πιθανό να πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση SAGE Open.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν εντυπωσιακά υψηλότερη επικράτηση του αριστερού χεριού σε ασθενείς που προσέρχονται με ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, σε σύγκριση με ασθενείς που παρουσιάζουν διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή», γράφουν οι συγγραφείς .

Οι ερευνητές εξέτασαν 107 άτομα από μια δημόσια ψυχιατρική κλινική που είχαν διαφορετικά είδη ψυχικών διαταραχών . Από τα ευρήματα της μελέτης βρέθηκε ότι το 11% από αυτούς που διαγνώστηκαν με διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και διπολική διαταραχή ήταν αριστερόχειρες, ενώ το 40% των ατόμων που έπασχαν σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή ήταν αριστερόχειρες .

Οι συγγραφείς επεσήμαναν επιπλέον παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέονται με τη σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και του αριστερού χεριού, όπως η δομή του εγκεφάλου ή η φυλή του ασθενούς.

«Τα δεδομένα μας, έδειξαν ότι ασθενείς της λευκής φυλής που έπασχαν από κάποια ψύχωση είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες, συγκριτικά με τους έγχρωμους ασθενείς» τόνισαν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *