Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, η βόλτα με τα παιδιά, ακόμα και ο ύπνος μπορεί να αποδειχτούν σε επώδυνες εμπειρίες, όπου η υπομονή γίνεται αναγκαίος σύμμαχος και η θέληση για μια ενεργητική ζωή επιβάλει κατάλληλη σωματική άσκηση και διατροφή και συστηματικό προγραμματισμό της ημέρας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για ξεκούραση.
Με γνώμονα τις ανάγκες των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα και στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα και του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, σεμινάρια μαγειρικής, ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, υπό την καθοδήγηση του σεφ Λευτέρη Λαζάρου.
Μέσα από τα σεμινάρια πάνω από 100 ασθενείς είχαν την ευκαιρία να πάρουν πολύτιμες συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής τους, χάρη στην παρασκευή νόστιμων συνταγών με υγιεινά συστατικά, αλλά και να ανακαλύψουν απλοποιημένους τρόπους εκτέλεσης, χρησιμοποιώντας ειδικά εργονομικά εργαλεία, κατάλληλα για τους πάσχοντες.
Στόχος των σεμιναρίων ήταν να εμπνεύσουν και να προσφέρουν λύσεις και πρακτικές συμβουλές στους συμμετέχοντες ασθενείς, προκειμένου οι κινητικοί τους περιορισμοί να μην αποτελούν εμπόδιο στην απόλαυση της καθημερινότητας.
Η νόσος
Πόνος, σωματική κόπωση, δυσκαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων, είναι μερικά από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συμπτώματα των οποίων τον αντίκτυπο βιώνουν σιωπηλά κάθε μέρα χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση νόσος, όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται στις αρθρώσεις. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πάσχουν 70.000-100.000 άτομα. Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, πλήττει 3 φορές περισσότερο τις γυναίκες και συχνά συναντάται σε μέλη της ίδια οικογένειας. Ο πόνος, η δυσκαμψία και το πρήξιμο των αρθρώσεων, καθώς και η σωματική κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν έντονη δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.
Μολονότι η νόσος έχει εξελικτική πορεία, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε λιγότερο από 3 μήνες και η επιθετική θεραπευτική αντιμετώπισή της βοηθούν στην προστασία των αρθρώσεων καθώς και στην ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο.
Πηγή: vita.gr