Περίπου 7,3 εκατ. Ευρωπαίοι ή το 1,7% του ενήλικου πληθυσμού έχουν καρκίνο του δέρματος

Το 1,71% του ενήλικου γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη ή περίπου 7,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτιμάται ότι έχουν κάποιον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV). Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς αρχίζουν το καλοκαίρι και τα μπάνια.

Η μελέτη «Burden of Skin Disease», που έγινε σε σχεδόν 45.000 ενήλικες σε 27 χώρες και παρουσιάστηκε σε δερματολογικό συμπόσιο στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, δείχνει ότι οι περισσότερες επισκέψεις σε δερματολόγο μέσα στον χρόνο (το 22,3% ή σχεδόν μία στις τέσσερις) γίνονται για τον έλεγχο κάποιας ύποπτης ελιάς ή άλλου σημαδιού στο δέρμα.

Το 0,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Πιο διαδεδομένα πάντως και ταχύτερα αυξανόμενα είναι άλλα λιγότερο επιθετικά δερματικά καρκινώματα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 40% έως το 2040.

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στην έρευνα (47%), που ανέφεραν διάγνωση καρκίνου του δέρματος, δήλωσαν ότι νιώθουν «μέτρια ή σοβαρά αγχωμένοι και καταθλιπτικοί», φοβούμενοι τη μετάσταση και τον θάνατο.

Η Ακαδημία επεσήμανε πάντως ότι ο καρκίνος του δέρματος έχει καλή πρόγνωση αν διαγνωστεί έγκαιρα, γι' αυτό ο πληθυσμός πρέπει να εκπαιδευθεί καλύτερα σχετικά με τους κινδύνους, προκειμένου είτε να αποφύγει είτε να προλάβει τη νόσο σε αρχικά στάδια. Ο καρκίνος του δέρματος ανήκει στο 40% των καρκίνων που είναι δυνατό να προληφθούν.

Διαβάστε ακόμη...