Περιορίστε τις θερμίδες των γιορτών

 
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι έχετε ήδη αρχίσει να παραδινόσαστε στη γλύκα και τη νοστιμιά των γευστικών πειρασμών των γιορτών…


Όμως, προσοχή, γιατί δεν είναι μόνο η σιλουέτα που θα πληρώσει το τίμημα. Κινδυνεύει και η υγεία σας, αφού πολλά από τα συστατικά του εορταστικού τραπεζιού την επιβαρύνουν.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να φερθείτε έξυπνα και να μην αφήσετε τίποτα να χαλάσει τις γιορτές και τη λάμψη τους. Για προσπαθήστε, λοιπόν, να δείτε τι μπορείτε να κάνετε απ’ τις παρακάτω προτάσεις…

Λιγότερες θερμίδες

Αν το φαγητό είναι σερβιρισμένο σε μπουφέ, σερβιριστείτε μόνοι σας, ξεκινώντας απ’ τις σαλάτες. Έτσι, θα μείνει λιγότερος χώρος στο πιάτο σας για τα υπόλοιπα εδέσματα.

Αρχίστε με το πρώτο πιάτο της βραδιάς, π.χ. γαλοπούλα με μυρωδάτη γέμιση και καλοψημένες πατάτες. Έτσι θα χορτάσετε και δεν θα χρειάζεστε ορεκτικά.

Προτιμήστε τα σπιτικά ορεκτικά και φαγητά και όχι τις έτοιμες τυποποιημένες τροφές, εφόσον ως γνωστό ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος είναι πάντα ο πιο υγιεινός.

Αποφύγετε τις σάλτσες και νοστιμίστε το φαγητό σας με αρωματικό ξύδι ή χυμό λεμονιού.

Μπορείτε να παραλείψετε το πρώτο πιάτο αν είναι σούπα.

Προτιμήστε για επιδόρπιο ένα κουραμπιέ, ένα μελομακάρονο ή μια φρουτοσαλάτα από τούρτα ή άλλα κρεμώδη γλυκά.

Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ μαζί με τα ορεκτικά και προτιμάτε απ’ τα κοκτέιλ τα σκέτα ποτά, που θα αραιώσετε με παγάκια ή νερό.

Μασάτε καλά το φαγητό σας για να έλθει έτσι γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.

Έξυπνες συμουλές για… λαίμαργους

Παραμονές των γιορτών ζυγιστείτε, για να γνωρίζετε το βάρος σας.

Καλύτερα να περιορίσετε τις θερμίδες όχι τη βραδιά της γιορτής, αλλά τις άλλες μέρες, ώστε να έχετε περιθώριο για κάποιες παραπάνω απολαύσεις τις γιορτινές ημέρες. Αποφεύγετε, λοιπόν, τα τσιπς, τα γλυκά, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά κρέατα και γλυκά τις μέρες πριν από τις γιορτές.

Μην πηγαίνετε στο ρεβεγιόν που είσαστε καλεσμένοι νηστικοί, γιατί έτσι δε θα μπορείτε να συγκρατηθείτε στα σαγηνευτικά ορεκτικά και φαγητά της βραδιάς. Φάτε λοιπόν προτού φύγετε απ’ το σπίτι, λίγη άπαχη πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα, ένα βραστό αβγό, ένα άπαχο γιαούρτι, λίγο άπαχο τυρί κ.τ.λ.

Μαγειρέψτε τ’ αγαπημένα σας φαγητά με υποκατάστατα. Για παράδειγμα, τις πατάτες φούρνου με ψητές στο αλουμινόχαρτο.

Τσιγαρίστε το κρέας χωρίς λάδι ή βούτυρο σε αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι. Αντί για ρύζι, ζαμπόν ή λουκάνικο φτιάχτε τη γέμιση για τη γαλοπούλα σας με κάστανα και λαχανικά. Τέλος, φτιάξτε τα γλυκά σας με βάση τα φρούτα (κέικ, τάρτες) και αποφύγετε τις παχυντικές τούρτες και πάστες.

Μη συνοδεύετε το ποτό σας με αλμυρούς ξηρούς καρπούς, κρακεράκια και τσιπς.

Φάτε λίγο απ’ όλα: ένα καναπεδάκι, μια πιρουνιά μακαρόνια, μια κουταλιά σουφλέ…

Μη στέκεστε κοντά στο μπουφέ ή σηκωθείτε απ’ το τραπέζι αμέσως μόλις φάτε.

Πιείτε με μέτρο αλκοόλ, γιατί αυτό όχι μόνο μειώνει τις αντιστάσεις στο φαγητό, αλλά έχει και πολλές θερμίδες.

Για να μη μεθύσετε

Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι.

Μην πίνετε ποτά συγχρόνως με γλυκίσματα ή αναψυκτικά, καθώς η ζάχαρη και το ανθρακικό επιταχύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε και τα σκούρα ποτά με τη γλυκιά γεύση.

Καλό είναι με το ποτό σας να πίνετε παράλληλα και νερό. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε την αφυδάτωση που προκαλεί η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος.

Θυμηθείτε ότι ποτά όπως ούζο, μπράντι, λικέρ κ.ά. που εμπεριέχουν αιθέρια έλαια διευκολύνουν τη μέθη λόγω της μυρωδιάς τους.

Μην ανακατεύετε τα οινοπνευματώδη ποτά και προτιμήστε κάποιο απ’ τα ποτά που πίνετε συνήθως.

Επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιβραδύνουν την απορρόφηση του οινοπνεύματος, γι’ αυτό καλό είναι να πίνετε το ποτό σας μαζί με κάποιο είδος τυριού.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *