Περίεργη «σχέση» κακής χοληστερόλης και καρκίνου

 
Οι καρδιολόγοι ήτανε πάντοτε σαφείς: Ρίξτε την κακή χοληστερόλη. «Πόσο χαμηλά όμως…», είναι το ερώτημα που ακολουθεί, καθώς ανέκαθεν υπήρχαν υπόνοιες ότι ρίχνοντας την κακή χοληστερόλη κάτω από κάποια επίπεδα, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσεις…τον καρκίνο. Και αυτή ακριβώς η υπόνοια έρχεται να ενισχυθεί από προκαταρκτική μελέτη Αμερικανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία, οι πολύ χαμηλές τιμές κακής χοληστερόλης (LDL) μπορεί να σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.


Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν 201 καρκινοπαθείς που δεν είχε χρειαστεί να πάρουν ποτέ κάποια στατίνη για μείωση της χοληστερόλης, καθώς και 402 ανθρώπους που δεν έπασχαν από καρκίνο. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι καρκινοπαθείς είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL για 19 χρόνια, κατά μέσον όρο, πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Ποια είναι η ερμηνεία που έδωσαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στο ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Συνεδρίου Καρδιολογίας; Μπορεί, ενδεχομένως, να υπάρχει κάποιος μηχανισμός που επηρεάζει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρκίνου. Διευκρινίζουν, πάντως- πιθανότατα προς αποφυγή παρεξηγήσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες- ότι ο προβληματισμός αφορά μόνο στις περιπτώσεις καρκινοπαθών που είχαν εκ φύσεως χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και όχι σε περιπτώσεις ασθενών που ελάμβαναν στατίνες για μείωση της LDL.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και ότι η μείωση της κακής χοληστερόλης πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, καθώς περιορίζει τις πιθανότητες για καρδιοπάθεια.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *