Πεπτίδιο των μιτοχονδρίων ρυθμίζει την υγεία και τη μακροζωία

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του USC Leonard Davis School of Gerontology είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι μια μικρή πρωτεΐνη έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και τη μακροζωία τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ανθρωπίνη (humanin), ένα πεπτίδιο που κωδικοποιείται στο μικρό γονιδίωμα των μιτοχονδρίων -τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου.

Από πειράματα σε εργαστηριακά ζώα έως μετρήσεις σε ασθενείς, φαίνεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα της ανθρωπίνης συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη υγεία. Επίσης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η παρούσα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging, εξέτασε την ανθρωπίνη σε διάφορα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών και των ποντικιών, καθώς και στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και παιδιών από αιωνόβιους γονείς.

Σε ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών και των ποντικιών, η τροποποίηση των γονιδίων τους για την παραγωγή υψηλότερων ποσοτήτων ανθρωπίνης ήταν αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους. Αλλά αυτά τα ζώα μεγαλύτερης διάρκειας είχαν λιγότερους απογόνους. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ένα παρόμοιο μοτίβο σε ανθρώπους με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανθρωπίνης συνδέονται όχι μόνο με αυξημένη διάρκεια ζωής. Τα χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας και υποδεικνύουν χαμηλότερη αντίσταση σε τοξικές εκθέσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικού νωτιαίου υγρού σε μικρό αριθμό ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και έλεγξαν άτομα χωρίς άνοια. Παρατήρησαν ότι τα επίπεδα ανθρωπίνης ήταν πολύ χαμηλότερα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Σε δείγματα αίματος από ομφάλιο λώρο νεογέννητων, τα υψηλά επίπεδα ανθρωπίνης συσχετίστηκαν με έναν υψηλό αριθμό αντιγραφής μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) -τον αριθμό αντιγράφων του μιτοχονδριακού γονιδιώματος που υπάρχει σε κάθε κύτταρο.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ανθρωπίνης ως δυνητικά ισχυρού ρυθμιστή της διάρκειας ζωής και της υγείας και την αξιοποίησή της για θεραπείες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, δήλωσε ο Cohen.

Διαβάστε ακόμη...